Η Άγκυρα δεν ξεχνά τις διεκδικήσεις και τις απειλές της και μία μέρα μετά από την επίσκεψη της Πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας σε ακριτικά νησιά, με αφορμή τον εορτασμό των Θεοφανίων, η τουρκική αεροπορία προχώρησε σε μπαράζ υπερπτήσεων στο Αιγαίο από τις Οινούσσες και την Παναγιά μέχρι τη Ρω! Στην υπερπτήση τετράδας F-16 στις Οινούσσες ακολούθησαν υπερπτήσεις ζεύγους F-16 στη Ρω.

Τα ίδια αεροσκάφη πέταξαν και πάνω από τη Παναγιά και τις Οινούσσες, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ώρες. Η τουρκική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην αεροπορική βάση της Λήμνου, γι’ αυτό και προχώρησαν σε υπερπτήσεις.

Το επιχείρημα της Άγκυρας είναι γνωστό, η Λήμνος δεν πρέπει να είναι στρατιωτικοποιημένη, όπως και δεκάδες άλλα νησιά και όμως αυτό είναι που προκαλεί ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Πρόκειται φυσικά για παράλογα, μη αποδεκτά επιχειρήματα τα οποία επιδιώκουν να στηρίξουν την απειλή πολέμου της Τουρκίας προς την Ελλάδα. Ολα αυτά δεν μπορεί να μην τα συνδέσουμε και με την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία, όπως και με την συνεχιζόμενη βαρβαρότητα μετατροπής εκκλησιών σε τζαμιά.