Η διαρκώς αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, αλλά και διπλωματικές πρωτοβουλίες της Αθήνας όπως οι επιστολές προς τον ΟΗΕ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στη διάρκεια της συνάντησης με τον Αμερικανό πρέσβη συζητήθηκε επίσης το περιεχόμενο των επιστολών που έστειλε η Ελλάδα στον γενικό γραμματέα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο πρωθυπουργός ανέλυσε στον πρεσβευτή των ΗΠΑ τις ελληνικές θέσεις και ενέργειες απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι η υπογραφή μνημονίου με τη Λιβύη έχει χαρακτηριστεί «προκλητική ενέργεια» από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Εξαιρετική συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, προκειμένου να συζητήσουμε το ταξίδι του στις 7 Ιανουαρίου για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ένα σαφές μήνυμα για την αυξανόμενη σημασία της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον ως πυλώνα σταθερότητας σε αυτή την κρίσιμη και περίπλοκη περιοχή και τη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε την πλήρη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας» έγραψε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Αμερικανός πρέσβης.

Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Αμερικανό Πρέσβη πραγματοποιήθηκε ενόψει του ταξιδιού του Έλληνα πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, από τις 6 έως τις 8 Ιανουαρίου. Στην Ουάσιγκτον ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στις 7 Ιανουαρίου στον Λευκό Οίκο, ενώ στις 6 Ιανουαρίου ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στην τελετή της ομογένειας για τον αγιασμό των υδάτων στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα.