ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν τα δύο κυρίαρχα κόμματα στο πολιτικό σκηνικό με το ΚΙΝΑΛ να σημειώνει αξιοσημείωτη άνοδο με την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, σύμφωνα με τον «Σφυγμό» Δεκεμβρίου της Prorata, που δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών.

Τα δυο μεγάλα κόμματα διατηρούν αναλλοίωτη τη μεταξύ τους διαφορά σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του Οκτωβρίου, στις οκτώ μονάδες με τη ΝΔ να καταγράφει δημοσκοπικό ποσοστό 33% και ο ΣΥΡΙΖΑ 25%.

Μεγάλη είναι η δημοσκοπική άνοδος του ΚΙΝΑΛ καπό 6,5% σε 11%, με τα δυο μεγάλα κόμματα να έχουν, όμως, μικρές απώλειες.

Αντίστοιχα, οριακές μόνο μεταβολές ανιχνεύονται ως προς την επιρροή του ΚΚΕ (4.5%), της Ελληνικής Λύσης (3.5%) και του ΜεΡΑ 25 (2%).

Σε σχέση με τα βασικά προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία τους τελευταίους μήνες, η πανδημία του κορωνοϊού θεωρείται ως το σπουδαιότερο ζήτημα για τη χώρα, δεύτερο έρχεται το θέμα της ακρίβειας στην ίδια θέση με τους χαμηλούς μισθούς και την εργασιακή ανασφάλεια, ακολουθούν οι υποθέσεις διαφάνειας και η διαφθορά, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν τα εθνικά θέματα.

Όπως σημειώνει σε ανάρτησή του ο πολιτικός αναλυτής της Prorata, Άγγελος Σεριάτος «Η νέα – μη ευνοϊκή για την κυβέρνηση – ατζέντα που διαμορφώνεται, καθώς και το παράθυρο ευκαιρίας για μετακινήσεις ψηφοφόρων που σχετίζεται με την διαφαινόμενη αναγέννηση του Κινήματος Αλλαγής αποτελούν συνδυαστικά μια εξαιρετικά αρνητική συνθήκη για την εκλογική επιρροή της Νέας Δημοκρατίας το επόμενο διάστημα».