Στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στελλιο Κούλογλου απάντησε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ,αναφορικά με την εμπλοκή του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, στο σκάνδαλο Novartis.

«Η ΕΚΤ έχει ενημερωθεί ότι οι έρευνες για τον διοικητή Στουρνάρα έκλεισαν επισήμως στις 29 Αυγούστου 2019 και ότι οι κατηγορίες εναντίον του από την εισαγγελία διαφθοράς αποσύρθηκαν επισήμως στις 17 Οκτωβρίου 2019» αναφέρει η κ. Λαγκάρντ στην απαντητική επιστολή της και προσθέτει: «Όπως σας εξήγησε και ο προκάτοχός μου σε επιστολή του, στις 10 Απριλίου 2018, η ΕΚΤ σέβεται απολύτως την ικανότητα και την ανεξαρτησία των εθνικών δικαστηρίων και δικαστικών συστημάτων».

Ο κ. Κούλογλου είχε αποστείλει επιστολή με αφορμή το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης, παραδίδοντας μάλιστα και το σχετικό «στικάκι». Σύμφωνα με την επιστολή Κούλογλου το ντοκιμαντέρ δεν ασχολείται με την πιθανολογούμενη εμπλοκή πολιτικών προσώπων, αλλά «θεμελιώνει όμως με αδιάσειστα στοιχεία την έμμεση δωροδοκία χιλιάδων γιατρών καθώς επίσης και κρατικών αξιωματούχων, που είχαν συμβάλει στη διαμόρφωση υψηλών τιμών για τα φάρμακα της Νοvartis». Επομένως, όπως λέει ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, οι δηλώσεις του κ. Στουρνάρα ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο Novartis στην Ελλάδα «βλάπτουν το κύρος της ΕΚΤ ως εποπτεύουσας αρχής και θα μπορούσαν να εμποδίσουν την έρευνα σε άλλα κράτη της Ευρωζώνης».

Στην επιστολή θυμίζει μάλιστα την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Παίρνω λοιπόν την πρωτοβουλία να σας αποστείλω με ένα memory stick το ελβετικό ντοκιμαντέρ.Οπως ασφαλώς γνωρίζετε, ένα άλλο «στικάκι», που είχατε παραδώσει σε Έλληνες υπουργούς όταν ήσασταν ακόμη υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και πήρε στην Ελλάδα το όνομα «λίστα Lagarde»-, ξεχάστηκε για μεγάλο διάστημα σε κάποια γραφεία και δεν αξιοποιήθηκε. Θέλω να πιστεύω ότι, το stick που σας αποστέλλω τώρα, θα έχει καλύτερη τύχη».