ην ώρα που η κυβέρνηση μαδά τη μαργαρίτα για το πότε και πώς θα ανοίξουν τα σχολεία, ένα σοβαρότερο πρόβλημα έχει καταστεί ο υπ’ αριθμόν 1 πονοκέφαλος του Μεγάρου Μαξίμου: συγκεκριμένα, η εξάπλωση του κορωνοϊού στο ΕΣΥ έχει καταστεί ανεξέλεγκτη και το ενδεχόμενο κατάρρευσης των νοσοκομείων δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ήδη χθες βράδυ, αποφασίστηκε η απαγόρευση όλων των επισκεπτηρίων στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, τον «Ευαγγελισμό», καθώς τουλάχιστον 92 υγειονομικοί είναι θετικοί στον κορωνοϊό. Ταυτοχρόνως, όλα δείχνουν ότι το ίδιο μέτρο θα αποφασιστεί και για πολλά ακόμη νοσοκομεία -τουλάχιστον για τα κεντρικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη- αφού η διασπορά του ιού είναι σαρωτική και ο ένας μετά τον άλλο, οι υγειονομικοί βγαίνουν θετικοί και αναγκάζονται να απουσιάσουν από την εργασία τους. Όλο αυτό το εφιαλτικό σκηνικό διαμορφώνεται σε μία συγκυρία που τα νοσοκομεία ήδη υποφέρουν από έλλειψη προσωπικού, καθώς βρίσκονται σε αναστολή οι υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι σχεδόν 15.000 κενές οργανικές θέσεις αποτυπώνουν μία εφιαλτική κατάσταση και ένα ΕΣΥ που δεν μπορεί να «σηκώσει» το βάρος του πέμπτου πανδημικού κύματος.

Βαριές καταγγελίες

Παραλλήλως, τα κενά στα νοσοκομεία και η επέλαση του πέμπτου πανδημικού κύματος στους υγειονομικούς είναι το κερασάκι στην τούρτα, καθώς έρχεται να «συναντήσει» μία ήδη ασφυκτική κατάσταση με αποκαμωμένους γιατρούς και νοσηλευτές και με τους διασωληνωμένους να παραμένουν περισσότεροι από 600. Εξάλλου, σε πολλά κεντρικά νοσοκομεία επικρατεί κατάσταση χάους στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών με ασθενείς με κορωνοϊό να περιμένουν για πολλές ώρες έως ότου εξεταστούν ή εισαχθούν για νοσηλεία. Η ΠΟΕΔΗΝ, μάλιστα, κατήγγειλε χθες ότι πολλοί ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, αλλά και ότι η κατάσταση στις εφημερίες των νοσοκομείων θυμίζει πολεμικό σκηνικό.

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Με αυτά τα δεδομένα, όσο κι αν το Μαξίμου αποκλείει το lockdown, είναι αυτονόητο ότι οι εξελίξεις μπορεί να ξεφύγουν από τον έλεγχο της κυβέρνησης. Ενδεικτικό του φόβου που επικρατεί στο Μαξίμου είναι το αίτημα του πρωθυπουργικού γραφείου προς όλα τα υπουργεία να καταθέσουν ως αύριο, Τετάρτη, «σχέδια εκτάκτου ανάγκης» ως προς το πώς θα μπορέσουν να λειτουργήσουν αν το προσωπικό τους «αποδεκατιστεί» από τον κορωνοϊό. Εξάλλου, ο κίνδυνος κατάρρευσης των νοσοκομείων αποτελεί τον πλέον «σκληρό» δείκτη της πανδημίας, υπό την έννοια ότι αν «πέσει» το ΕΣΥ, τότε το νέο lockdown θα καταστεί αναπόφευκτο, ανεξαρτήτως των προτεραιοτήτων και των «κόκκινων γραμμών» της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη…