Τις λεπτομέρειες για τον εθελοντικό εμβολιασμό εφήβων 15 έως 17 ετών με γονική συναίνεση ανακοινώνουν από το υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σήμερα Δευτέρα ανακοινώθηκαν 2056 νέα κρούσματα κορωνοϊού, νούμερα εξαιρετικά ανησυχητικά καθώς κάθε Κυριακή τα τεστ είναι λιγότερα σε σχέση με τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου ξεκίνησε την ενημέρωση δίνοντας συγχαρητήρια στα παιδιά που πέτυχαν στις πανελλαδικές και τόνισε πως ο εμβολιασμός τους όπως και όλων των φοιτητών είναι ο τρόπος για ένα καλύτερο ακαδημαϊκό έτος.

Για τον εμβολιασμό των ηλικιών 12-15 ξεκαθάρισε πως ο κίνδυνος από τον κορονοϊό είναι μικρός αλλά υπαρκτός όμως υπάρχει κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού και μετάδοσης σε μεγαλύτερες ηλικίες που είναι πιο ευάλωτες στη νόσο.

Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού φρενάρει και αναστέλλει την δημιουργία και άλλων μεταλλάξεων ενώ σε ποσοστό πάνω από 90% αποτρέπει τη βαριά νόηση και νοσηλεία ενώ σε μικρότερο βαθμό το γεγονός να κολλήσει κάποιος.

Η μετάλλαξη Δέλτα είναι επικίνδυνη για τους ανεμβολίαστους οι οποίοι είναι κάποιες χιλιάδες συμπολιτών μας ενώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή στους εμβολιασμένους με μόνο μια δόση εμβολίου και κάλεσε τον κόσμο να μην καθυστερήσει να την πραγματοποιήσει.

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε πως πολλοί δεν εμβολιάζονται γιατί περιμένουν το φάρμακο όμως τόνισε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο σκεύασμα ενώ αναφέρεται στις επιφυλάξεις των χιλιάδων εμβολιασμένων για θέματα γονιμότητας ή θηλασμού.

Επίσης τόνισε πως πολλοί δεν εμβολιάζονται επειδή και οι εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν χωρίς όμως να σκέφτονται πως το 99% που βρίσκονται στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Το Ισραήλ και η Βρετανία που έχουν μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων έχουν κρούσματα λόγω της μετάλλαξης Δέλτα αλλά δεν έχουν πολλούς νεκρούς και νοσηλείες.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ο οποίος τόνισε πως αναμένονται σήμερα οι εμβολιασμοί να ξεπεράσουν τις 90.000.

Επίσης τόνισε πως από την Πέμπτη 15 Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών από 15 έως 17 ετών ενώ καταργείται οι ποινή για το ραντεβού για τους εμβολιασμούς. Ξεκαθάρισε επίσης πως δεν υπάρχει σκέψη για εμβολιασμό στα σχολεία.

Ο προγραμματισμός των εμβολιασμών θα γίνεται με τους κωδικού taxisnet του γονέα και στα εμβολιαστικά κέντρα τα παιδιά θα πηγαίνουν με τη συνοδεία των γονιών τους.