Την κατάργηση της «Στρατιάς του Αιγαίου», πρότεινε σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα Sozcu, το Βερολίνο στην Άγκυρα.

Η Στρατιά Αιγαίου (τουρκικά: Ege Ordusu), η οποία στο παρελθόν ονομαζόταν 4η Στρατιά, είναι μία από τις τέσσερις στρατιές του τουρκικού στρατού. Στη δικαιοδοσία της «Διοίκησης Στρατιάς Αιγαίου» (Ege Ordusu Komutanlığı) υπόκεινται όλες οι δυτικές ακτές της Τουρκίας και έχει έδρα τη Σμύρνη. Σχηματίστηκε τον Ιούλιο 1975 με αφορμή την πολιτική αστάθεια της Ελλάδας.

Φυσικά η διάλυση αυτή δεν θα γινόταν χωρίς… αντάλλαγμα, με την γερμανική πλευρά να προτείνει την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών.

Η πληροφορία αυτή δεν έχει επισημοποιηθεί από το τουρκικό ΥΠΕΞ ούτε υπάρχει καμία αναφορά σε αυτό το ζήτημα από γερμανικές πηγές που γνωρίζουν λεπτομέρειες για τη γερμανική διαμεσολάβηση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου υπάρχει ως αναφορά στη συνθήκη της Λωζάννης, αλλά, όσον αφορά στα Δωδεκάνησα, η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών αυτών εντάσσεται στο πλαίσιο της συνθήκης των Παρισίων, στην οποία η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος και άρα δεν μπορεί να έχει λόγο στο ζήτημα αυτό.

Να σημειωθεί ότι πως πριν από πολλά χρόνια ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου είχε προτείνει στον Τουργκούτ Οζάλ τη διάλυση της Στρατιάς του Αιγαίου με αντάλλαγμα την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Όμως άλλο το κλίμα που επικρατούσε τότε, άλλοι οι συσχετισμοί δυνάμεων στο Αιγαίο τότε και άλλες οι συνθήκες, διεθνείς και περιφερειακές, εκείνη την περίοδο. Άλλωστε η τότε προσπάθεια προσέγγισης του Ανδρέα Παπανδρέου με τον Τουργκούτ Οζάλ με εκείνη τη συνάντηση στο Νταβός ακυρώθηκε στην πράξη με την περίφημη πια φράση του Ανδρέα Παπανδρέου «Mea culpa», που ειπώθηκε στην ελληνική Βουλή.

Υπενθυμίζεται πως η έδρα της Στρατιάς του Αιγαίου στην Τουρκία βρίσκεται στη Σμύρνη και στην τοποθεσία Narlidere, που σημαίνει το ποτάμι των ρόδων.