Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας. Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, Τσαβούσογλου και Μάας συνομίλησαν για το θέμα που έχει προκύψει στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την ανατ. Μεσόγειο.

«Σήμερα το πρωί συνομιλήσαμε τηλεφωνικά με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, και συζητήσαμε τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα του Καραμπάχ και την επιθετικότητα της Αρμενίας. Και αφού ανταλλάξαμε απόψεις για το πώς θα μπορούσε να επιλυθεί το ζήτημα, στείλαμε τα κατάλληλα μηνύματα. Βασικά η λύση αυτού του προβλήματος είναι απλή. Μία λύση μόνο υπάρχει. Η Αρμενία θα αποχωρήσει από τα κατεχόμενα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν. Αν δεν το κάνει, αυτό το ζήτημα δεν πρόκειται να επιλυθεί. Είμαστε δίπλα στο Αζερμπαϊτζάν και στο πεδίο και στο τραπέζι», υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Η Αρμενία ας έχει πίσω της όποιους συμμάχους θέλει, ας κάνει βρώμικες συμμαχίες με όποιον θέλει, η δίκαιη υπόθεση του Αζερμπαϊτζάν στο τέλος θα αποβεί νικηφόρα», σημείωσε ο Νουμάν Κουρτουλμούς – Αντιπρόεδρος ΑΚΡ – Νο 2 μετά τον Ερντογάν στο κόμμα.

Στο μεταξύ, οι μάχες κλιμακώθηκαν απότομα από το πρωί της Δευτέρας μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και του ορεινού θύλακα Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που ελέγχεται από τους Αρμένιους, και τουλάχιστον 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την δεύτερη ημέρα των σφοδρών συγκρούσεων. Οι δύο πλευρές σφυροκοπούν η μία την άλλη, με πυραύλους και πυροβολικό, στη χειρότερη έκρηξη βίας αυτής της σύρραξης που κρατάει σχεδόν 30 χρόνια.

Οποιαδήποτε ενέργεια προς έναν ολοκληρωτικό πόλεμο θα μπορούσε να σύρει στη σύγκρουση τις μεγάλες περιφερειακές δυνάμεις, τη Ρωσία και την Τουρκία. Η Μόσχα έχει συνάψει αμυντική συμμαχία με την Αρμενία, η οποία παρέχει υποστήριξη ζωτικής σημασίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και αποτελεί τη σύνδεσή του με τον υπόλοιπο κόσμο. Η Άγκυρα στηρίζει τους δικούς της «συγγενείς», τους τουρκογενείς Αζέρους.

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανέφερε ότι 27 στρατιώτες του σκοτώθηκαν στις μάχες με τις αζέρικες δυνάμεις τη Δευτέρα και άλλοι 31 χθες Κυριακή, μετά την επίθεση που λέει ότι δέχτηκε από το Αζερμπαϊτζάν. Οι τραυματίες είναι περίπου 200. Οι τοπικές αρχές πάντως υποστηρίζουν ότι ανέκτησαν σήμερα κάποια από τα εδάφη που είχαν χάσει χθες Κυριακή. Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Αζερμπαϊτζάν ανέφερε ότι δύο Αζέροι πολίτες σκοτώθηκαν σήμερα και άλλοι πέντε χθες Κυριακή, ενώ 30 τραυματίστηκαν. Δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες για τυχόν θύματα μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν.