Τηλεφωνική συνομιλία για σειρά θεμάτων είχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ.

Συζητήθηκαν οι σχέσεις ΝΑΤΟ – Ρωσίας που σχετίζονται με την Ουκρανία, όπως επίσης οι εξελίξεις στο Καζακστάν.

Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter, ο Ν. Δένδιας επανέλαβε στον Ρώσο ομόλογό του τις πάγιες ελληνικές θέσεις, ενώ συζητήθηκαν ακόμη οι εξελίξεις στο Καζακστάν, τη Λιβύη και τη Συρία.

Από τη μεριά του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοινώθηκε πως η τηλεφωνική συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς και «συζητήθηκαν επίκαιρα ζητήματα της διμερούς ημερήσιας διάταξης» και «επιβεβαιώθηκε η διάθεση ενίσχυσης των πολιτιστικών-ανθρωπιστικών σχέσεων στο πλαίσιο του κοινού Έτους Ιστορίας, που διοργανώνεται κατά τα έτη 2021-2022».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ακόμα πως «εξετάστηκαν οι προοπτικές συνεργασίας μέσω των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Ρωσίας, διεθνή και περιφερειακά προβλήματα. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στις συναντήσεις (σ.σ. ΗΠΑ – Ρωσίας) στη Γενεύη και (σ.σ. ΝΑΤΟ – Ρωσίας) στις Βρυξέλλες για τις εγγυήσεις ασφάλειας στην Ευρώπη». Από ρωσικής πλευράς αποτιμήθηκε εκτενώς η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία, οι οδοί ομαλοποίησής της «στη βάση της άνευ όρων εκπλήρωσης του “πακέτου μέτρων” του Μινσκ», ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ ενημέρωσε τον Έλληνα ομόλογό του «για την πορεία της ειρηνευτικής επιχείρησης του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας στο Καζακστάν, έπειτα από αίτημα του προέδρου της χώρας Ζ. Τοκάεφ», αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ.