Ξεκάθαρο μήνυμα πέραν πάσης αμφισβήτησης εξέπεμψε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταρχάς προς την Τουρκία και δευτερεύοντως στον διεθνή παράγοντα ότι η Αθήνα έχει την ικανότητα, τη βούληση και την αποφασιστικότητα να αντιδράσει με κάθε διαθέσιμο μέσο, εάν παραβιασθεί κυριαρχικό της δικαίωμα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας ο πρωθυπουργός είχε μπαράζ τηλεφωνικών επικοινωνιών με ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνον. Σε αυτές ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωνε αφενός τους συνομιλητές του για τη νέα φάση όξυνσης της τουρκικής επιθετικότητας, στο φόντο της συμφωνίας του Καΐρου για την οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο και αφετέρου τους προδιέθετε για το δυναμικό της αντίδρασης της Αθήνας σε περίπτωση, που ο Ερντογάν πραγματοποιήσει την απειλή του για την διεξαγωγή ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Κατά πληροφορίες, μολονότι θεωρείται βέβαιο πως ο Έλληνας πρωθυπουργός συνομίλησε με τους κύριους στρατηγικούς παίκτες στην ΕΕ και πέραν αυτής, δεν είναι καθόλου τυχαίο πως επέλεξε να δημοσιοποιήσει τις επικοινωνίες του με πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Στενοί του συνεργάτες μεταδίδουν πως στόχος του κ. Μητσοτάκη ήταν αφενός να εκθέσει ενώπιον δύο πολύ σημαντικών διεθνών οργανισμών την προκλητικότητα της Άγκυρας, αλλά και να διαμηνύσει πως πρέπει να σταματήσουν να παίζουν το ρόλο του απλού θεατή και αντ’ αυτού να καταστήσουν σαφές στον Ερντογάν ότι τυχόν επιθετική ενέργεια του κατά της Ελλάδος θα τον φέρει αντιμέτωπο με κυρώσεις, που θα «πονέσουν» την Τουρκία σε οικονομικό., πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Σε όλες του τις επικοινωνίες ο πρωθυπουργός δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας: η στρατιωτική απάντηση είναι πάντα στο τραπέζι. Ο κ. Μητσοτάκης εξηγεί πως αν και η στρατιωτική απάντηση δεν αποτελεί την προτιμώμενη λύση για την Αθήνα, δεν θα διστάσει να την επιστρατεύσει, εφόσον παραβιασθούν κυριαρχικά δικαιώματα μας και αυτή η αποφασιστικότητα έχει φροντίσει η Αθήνα να… φθάσει σε όλες τις σημαντικές πρωτεύουσες, από την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα έως το Βερολίνο και το Παρίσι.

Από το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπεται το σήμα πως η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά με ψυχραιμία και ετοιμότητα τις «τουρκικές μανούβρες», αλλά και την πορεία του Oruc Reis, ενώ πρόκειται να αντιδράσει βάσει των πρωτοκόλλων, που «κλείδωσαν» κατά την χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ανάλογα και με το πόσο θα αποφασίσει να τραβήξει το σχοινί ο Ερντογάν. Σε κάθε περίπτωση η εικόνα, που αποκομίζει το Μέγαρο Μαξίμου από την θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Καστελόριζου είναι πως το Oruc Reis αποφεύγει επιμελώς να κινηθεί σε περιοχή, όπου δεν έχει γίνει οριοθέτηση και σε κάθε περίπτωση δεν κάνει προς το παρόν έρευνες και ούτε δύναται να κάνει τέτοιες όσο στο σημείο υπάρχει… συνωστισμός πολεμικών σκαφών. Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως η Άγκυρα προς ώρας επιθυμεί να υπερτονίσει την παρουσία της στη συγκεκριμένη περιοχή είτε για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, είτε με στόχο να αποκτήσει επιπλέον ερείσματα σε μία πιθανή μελλοντική διαπραγμάτευση.

Κρίσιμος «παίκτης» στην ελληνοτουρκική διελκυστίνδα αναδεικνύεται, όπως κατέδειξε και η προ σχεδόν ενός μηνός παρ’ ολίγον κρίση, η Γερμανία. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο τον Γερμανό ομόλογο του, Χάικο Μάας με την Αθήνα να εκφράζει την ικανοποίηση της τόσο για την αντίδραση του Βερολίνου, που χαρακτήριζε την έξοδο του Oruc Reis ως λάθος μήνυμα από την πλευρά του Ερντογάν, όσο και για την αντίστοιχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που καλούσε την Τουρκία να τερματίσει τις ενέργειες, που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή.

Ούτως ή άλλως, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, έδωσε εντολές στην ελληνική πρεσβεία μας στην Άγκυρα να προβεί σε αυστηρό διάβημα προς το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών. Στο ίδιο μήκος κύματος, η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, συνομίλησε κατά πληροφορίες χθες το πρωί με τον Γερμανό ομόλογο της, Γιαν Χέκερ, με αντικείμενο την τουρκική επιθετικότητα.

Το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις. Ήδη, πάντως, η κυρία Σουρανή ενημέρωσε κατά πληροφορίες σχετικώς τον διπλωματικό σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα, Βαγγέλη Καλπαδάκη.

Πηγή: ethnos.gr