LaPolitica

Ένα από τα πλέον κρίσιμα ζητήματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο των εσωκομματικών διαδικασιών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των πολιτικών εξελίξεων είναι εκείνο της διαδοχής του Πάνου Σκουρλέτη στη θέση του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η θητεία του τελευταίου στη θέση του γραμματέα του κόμματος κάθε άλλο παρά επιτυχημένη μπορεί να θεωρηθεί. Εξάλλου ο Πάνος Σκουρλέτης φέρει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για τη συντριβή που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ στο κόμμα του μέλλοντος, στο διευρυμένο κόμμα που θα προκύψει από το προσεχές συνέδριο, είναι σαφές ότι δεν μπορεί παρά να εκφράσει μία ελάχιστη ομάδα στελεχών και μελών που έχουν ως σημείο αναφοράς τον ΣΥΡΙΖΑ του 3%. Κυρίως, όμως, ο Πάνος Σκουρλέτης φέρεται να επιχειρεί διαρκώς να ναρκοθετήσει την διεύρυνση παίζοντας το τελευταίο του χαρτί για την πολιτική του επιβίωση, μιας και στο νέο περιβάλλον θα είναι εμφανώς αποδυναμωμένος.

Σύμφωνα με κάποιους, η εσωκομματική σύγκρουση για το θέμα της εκλογής του νέου Γραμματέα θα μπορούσε να πυροδοτήσει καταστάσεις που θα ανακαλούσαν μνήμες από τις οδυνηρές διασπάσεις του παρελθόντος.

Ωστόσο, στο νέο κόμμα που θα προκύψει φαίνεται ότι το πάνω χέρι θα έχουν οι προερχόμενοι από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι θα αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία σε επίπεδο στελεχιακού δυναμικού, αλλά και εκλογικής βάσης.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ο νέος Γραμματέας θα πρέπει να εκφράζει την πλειοψηφία των μελών και της εκλογικής βάσης του κόμματος. Και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί με πρόσωπο που θα προέρχεται από τον φοβικό σε επίπεδο κυβερνητισμού ΣΥΡΙΖΑ του 3%.

Ο νέος Γραμματέας, λένε οι μετέχοντες στις διαδικασίες μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να εκφράζει με τρόπο συμβολικό το διαδικαστικό πλαίσιο της διεύρυνσης.

Πρόσωπα που έχουν ακουστεί όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Νάσος Ηλιόπουλος ή ακόμη και η Ρένα Δούρου δεν συγκεντρώνουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ποντάροντας στην στήριξη των “53” και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, αλλά και κάποιων προεδρικών, δεν θα καταφέρει να πετύχει ανατροπή των νέων συσχετισμών που διαμορφώνονται. Εκτός αυτού η επιρροή του εκτός ΣΥΡΙΖΑ είναι ελάχιστη, ενώ έχει βρεθεί και στο στόχαστρο της κριτικής για την εκλογική ήττα του περασμένου καλοκαιριού.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος είναι η επιλογή του Πάνου Σκουρλέτη, είναι μία “χλιαρή περίπτωση” πολιτικού, παιδί του κομματικού σωλήνα, με ανύπαρκτη, επίσης, επιρροή εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

Οι Τζανακόπουλος και Ηλιόπουλος μπορεί να έχουν άριστη σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά οι παλιές φιλίες δεν αρκούν στην πολιτική και ο στόχος τους, όπως λένε οι γνωρίζοντες, δεν είναι άλλος παρά να θέσουν εμπόδια στην δήθεν Πασοκοποίηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως μπορεί ο κάθε ένας να καταλάβει, ο αντικειμενικός σκοπός που έχουν θέσει δεν είναι συμβατός με τις επιδιώξεις της ηγεσίας και το μήνυμα που από το βράδυ της εκλογικής ήττας έστειλε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Εκείνο που θεωρείται βέβαιο είναι ότι μετά το συνέδριο και οι δύο, όπως και ο Πάνος Σκουρλέτης, λόγω της ριζικής μεταβολής των αριθμητικών συσχετισμών δυνάμεων θα χάσουν τεράστιο μέρος της επιρροής που είχαν μέχρι σήμερα στα εσωτερικό του κόμματος. Η ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου, αλλάζει και κινήσεις όπως η νέα τάση “Αριστερό Δίκτυο”, στην οποία συμμετέχει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, εκτιμάται ότι είναι θνησιγενείς και καταδικασμένες.

Η Ρένα Δούρου, θα μπορούσε, αναζητώντας νέο ρόλο, να είναι η νέα γραμματέας, έχει καλή και στενή σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της θητείας της στην Περιφέρεια Αττικής δεν είναι βέβαιο ότι θα βοηθούσαν προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης, με τον μαζικό τρόπο που επιθυμεί η ηγεσία να πραγματοποιηθεί αυτή.

Φαβορί στην παρούσα συγκυρία, από τα ονόματα που ακούγονται, θεωρείται ο Χρήστος Σπίρτζης, τον οποίο θέλουν και προωθούν οι ΠΑΣΟΚογενείς, έχει ισχυρά ερείσματα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ηγεσία του κόμματος έχει κρίνει ως απολύτως επιτυχημένη την υπουργική του θητεία.