Mεγάλα προβλήματα προκαλεί στον ελληνικό τουρισμό η κάκιστη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση σε συνδυασμό με την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα.

H μετάλλαξη Δέλτα του ιού της Covid-19 δημιουργεί εμπόδια στις προοπτικές ανάκαμψης, διευρύνοντας τις αποκλίσεις και θέτοντας εκ νέου επί τάπητος το ζήτημα της επαναφοράς κάποιων περιοριστικών μέτρων με πιθανή νέα παράταση των μέτρων στήριξης, όπως εκτιμά η Morgan Stanley.

Ορισμένες οικονομίες, όπως αυτή της Ελλάδας, έχουν επίσης πολύ μεγαλύτερη εξάρτηση από τους ξένους τουρίστες. Αυτή η εξάρτηση από καλοκαιρινό τουρισμό εξηγεί γιατί η Ε.Ε. εφαρμόζει το διαβατήριο εμβολιασμού από την 1η Ιουλίου, διευκολύνοντας τα καλοκαιρινά ταξίδια, με λιγότερους περιορισμούς για εμβολιασμένους και αποθεραπευμένα άτομα.

H μετάλλαξη διαμορφώνει ένα νέο τοπίο, το οποίο θα μπορούσε να χτυπήσει την εγχώρια ανάπτυξη από 0,9% έως 2,3% φέτος, καθώς πρόκειται για ένα πιο μεταδοτικό στέλεχος συγκριτικά με το  Άλφα και αναμένεται να επικρατήσει στην Ευρώπη σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών.

Η τελευταία επίσημη εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών κάνει λόγο για ανάπτυξη 3,6%, ενώ η ΤτΕ προβλέπει στο βασικό της σενάριο έναν ρυθμό ο οποίος είναι στο 4,2%. Συνεπώς, εάν επιβεβαιωνόταν η εκτίμηση της Morgan Stanley, τότε το πλήγμα θα ήταν ιδιαιτέρως βαρύ για την ελληνική οικονομία.

Σε άλλο σημείο της έκθεσης ο οίκος εκτιμά πως η μετάλλαξη Δέλτα θα μπορούσε να διαχωρίσει την Ευρώπη σε δύο αντιμαχόμενες πλευρές ως προς το σκέλος των περιοριστικών μέτρων, καθώς οι χώρες της βόρειας Ευρώπης θα προτιμούσαν να ακολουθήσουν μια πιο προσεκτική προσέγγιση, με περισσότερα μέτρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ εκείνες του Νότου, στις οποίες ο τουρισμός έχει καθοριστική συμβολή στο ΑΕΠ και στην απασχόληση, θα θελήσουν να αποφύγουν το να χαθεί ακόμη ένα καλοκαίρι.

Τα τρία σενάρια

Με αυτή την εικόνα, αλλά έχοντας και την αβεβαιότητα γύρω από την ταχύτητα εξάπλωσης της μετάλλαξης στην Ευρώπη και της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, η Morgan Stanley αναλύει τρία διαφορετικά σενάρια.

Στο πιο αισιόδοξο και βασικό σενάριο, τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στον περιορισμό της μετάδοσης και στη μείωση των σοβαρών λοιμώξεων, με την Ευρώπη να συνεχίζει στο περαιτέρω άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων, δημιουργώντας έτσι περιορισμένο αντίκτυπο στον χρόνο και στην ταχύτητα της οικονομικής ανάκαμψης.

Μεγάλη μείωση

Στο ενδιάμεσο σενάριο ο οίκος υποθέτει μείωση κατά 30% των ξένων διανυκτερεύσεων σε σύγκριση με το βασικό της σενάριο, με τις εγχώριες διανυκτερεύσεις να είναι 10% χαμηλότερες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο πριν μειωθούν στο μισό τον Σεπτέμβριο. Ο εκτιμώμενος αντίκτυπος στις οικονομίες του Νότου κυμαίνεται από -0,5% του ΑΕΠ στην Ιταλία έως μόλις -1% στην Ισπανία και την Ελλάδα. Αυτό το σενάριο θα ήταν ακόμη ελαφρώς καλύτερο από το περασμένο έτος. Στο ενδιάμεσο σενάριο τα εμβόλια εμποδίζουν την εξάπλωση του ιού, τα πρόσθετα ισχυρά μέτρα και τους νέους τριγμούς στα συστήματα Υγείας, αλλά ταυτόχρονα επιβραδύνεται η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, οδηγώντας πιθανώς σε πρόσθετους περιορισμούς στα διεθνή ταξίδια. Παράλληλα, η ΕΚΤ, υπό αυτό πρίσμα, θα διατηρούσε σε υψηλά επίπεδα τον ρυθμό αγορών τον Σεπτέμβριο, ενώ θα επεκτείνονταν κάποια μέτρα δημοσιονομικής στήριξης.

Καταστροφή

Στο τρίτο και πιο απαισιόδοξο σενάριο  η Morgan Stanley υποθέτει μείωση κατά 70% των διανυκτερεύσεων στο εξωτερικό, με τις διανυκτερεύσεις στο εσωτερικό κατά 50%, γεγονός που θα αύξανε σημαντικά τον αντίκτυπο σε -1,5% στην Ιταλία και μεταξύ -2,5% και -2,3% στην Ισπανία και την Ελλάδα. Το σενάριο αυτό θα ήταν συνεπές με μια σημαντική αύξηση των περιορισμών τόσο στο εσωτερικό όσο και στα σύνορα.