Το άνοιγμα του λιανεμπορίου, εφόσον είναι δυνατόν και από την 1η Μαρτίου, θέλει η κυβέρνηση, επιχειρώντας παράλληλα να αποφύγει την παράταση του lockdown και όπως φαίνεται ετοιμάζει και νέο κωδικό SMS στο 13033 για τη μετακίνηση ή ένα νέο πενταψήφιο μόνο για μαγαζιά.

Αν το λιανεμπόριο ανοίξει την 1 Μαρτίου και όχι τα σχολεία, θα δείξει πως υπάρχει μια σημαντική στροφή από τις προηγούμενες αποφάσεις και εξαγγελίες βάσει των οποίων προτεραιότητα θα δινόταν στην επαναλειτουργία των σχολείων.

Όσον αφορά στο άνοιγμα της αγοράς, προτεραιότητα είναι προφανώς η βελτίωση ή πάντως η σταθεροποίηση της επιδημιολογικής εικόνας. Η ανάλυση των στοιχείων από το οικονομικό επιτελείο καθιστά τη λειτουργία της αγοράς σχεδόν επιβεβλημένη.

Εφόσον η αγορά ανοίξει στις αρχές του επόμενου μήνα, ύπαρχει βούληση να λειτουργήσει κανονικά, όχι δηλαδή με αγορές εκτός καταστημάτων ή με τηλεφωνικά ραντεβού, σε κάθε περίπτωση όμως με αυστηρή τήρηση των προστατευτικών μέτρων (μάσκες, περιορισμένος αριθμός ατόμων ανά τ.μ. καταστήματος κ.λπ.), αλλά και να παραμείνει ανοιχτή, εφόσον φυσικά δεν υπάρξει επιδημιολογική επιδείνωση.

Έτσι έχει δρομολογηθεί η λειτουργία ενός νέου κωδικού στο 13033, αλλά υπάρχει και η σκέψη για δημιουργία άλλου πενταψήφιου αριθμού για την αποστολή SMS, το οποίο θα αφορά μόνο τις μετακινήσεις για αγορές.

Δηλαδή τα σενάρια είναι πλέον δύο:

1) Νέος κωδικός στο 13033 μόνο για καταστήματα

2)Νέος πενταψήφιος αριθμός διαφορετικός από το 13033

Καφούνης: «Την ερχόμενη Δευτέρα θεωρώ ότι το λιανεμπόριο θα ανοίξει»

«Την ερχόμενη Δευτέρα θεωρώ ότι το λιανεμπόριο θα ανοίξει. Έχει αποδείξει ότι μπορεί να λειτουργήσει με οποιοδήποτε τρόπο του έχει προταθεί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Καφούνης μιλώντας στο Mega.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το αναμενόμενο άνοιγμα της αγοράς, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σ.Καφούνης, δήλωσε πως «δεν μπορούμε να ανεχτούμε να αιωρούνται λανθασμένα διλήμματα στον δημόσιο διάλογο, όπως σχολεία και πρωτοετείς φοιτητές στα πανεπιστήμια ή άνοιγμα της αγοράς, με κόστος πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για τους Έλληνες φορολογουμένους και χαμένες θέσεις εργασίας, με τελικό αποτέλεσμα μηδενική προοπτική και ελπίδα για όλους τους νέους της χώρας».

Τέλος, ο κ. Καφούνης εξέφρασε την αίσθησή του που ότι «μπορούμε να ανοίξουμε την ερχόμενη Δευτέρα με ασφάλεια».