Εαν κάποιος ερμηνεύσει με πολιτικά κριτήρια τις δημοσκοπήσεις μπορεί να εξάγει το συμπέρασμα ότι η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντέχουν πολιτικά.


Όπως χαρακτηριστικά γράφει το bankingnews.gr, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 32%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 25% και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στο 14%.


Το αξιοσημείωτο είναι ότι παρά το σοκ των προβλημάτων που ανέκυψαν μεταξύ 2020 και 2022 με την πανδημία, την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό και πρόσφατα την υπόθεση των υπολοπών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η ΝΔ έχουν υποστεί πολιτική φθορά που τους στερεί την αυτοδυναμία αλλά δεν έχασαν την πρωτιά – και την πολιτική κυριαρχία.

Ποιες οι αιτίες;

Γιατί παρά το μπαράζ προβλημάτων, πανδημίας, ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός, υποκλοπές… ο Μητσοτάκης αντέχει πολιτικά;

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάσ σημαντικότερη αιτία φαίνεται ότι είναι η συνείδηση σε μέρος της κοινωνίας ότι και τα σοκ που χτύπησαν την Ελλάδα έχουν παγκόσμια χαρακτηριστικά.

Η πανδημία ήταν παγκόσμιο πρόβλημα, η ενεργειακή κρίση παγκόσμιο πρόβλημα και ο πληθωρισμός επίσης, ενώ οι υποκλοπές είναι ξεκάθαρο πολιτικό ατόπημα της κυβέρνησης.

Δεν μπορούν να κατηγορήσουν τον Μητσοτάκη ότι προκάλεσε τις κρίσεις και τα μέτρα που έλαβε αποτέλεσαν πεπατημένη για πολλές κυβερνήσεις.

Οπότε έχουμε μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη που αντιμετώπισε 3 παγκόσμιες κρίσεις και έλαβε μέτρα ακολουθώντας την διεθνή πεπατημένη…


Υπήρξε φθορά αλλά ήταν δυσανάλογα μικρότερη π.χ. της φθοράς που υπέστη το ΠΑΣΟΚ την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης της Ελλάδος αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ που διακυβέρνησε την Ελλάδα.

Π.χ. ο ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να διαχειριστεί μια ελληνική κρίση που οι πολιτικές του δημιούργησαν ενώ ο Μητσοτάκης διαχειρίζεται τρεις παγκόσμιες κρίσεις, τρεις εισαγόμενες κρίσεις.

Μέρος της κοινωνίας λοιπόν δείχνει ανοχή με το επιχείρημα ότι… οποιαδήποτε άλλος δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτές τις τρεις μεγάλες εισαγόμενες κρίσεις με διαφορετικό τρόπο…

Αυτή η απλουστευμένη προσέγγιση σε συνδυασμό με πολιτικές παροχών που έφθασαν στα όρια των αλόγιστων παροχών με τις επιστρεπτέες… είχαν ως αποτέλεσμα μέρος της κοινωνίας να δείχνει ανοχή στην κυβέρνησηΜητσοτάκη απαντώντας έτσι στο ερώτημα, γιατί παρά το μπαράζ προβλημάτων, πανδημίας, ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός… ο Μητσοτάκης αντέχει πολιτικά;
Ωστόσο ενώ οι υποκλοπές επίσης δεν φαίνεται να επιδρά ουσιωδώς στην συμπεριφορά των ψηφοφόρων αν και ο Μητσοτάκης έχασε τον δυνητικό πολιτικό του συνεργάτη το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ…