Μετά και το χθεσινό μήνυμα του Πρωθυπουργού, είναι σαφές ότι στόχος τόσο της κυβέρνησης, αλλά και των πολιτών, είναι η αποφυγή ενός lockdown.

Η Αττική βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημιας, καταγράφοντας περισσότερα από τα μισά κρούσματα κάθε ημέρα.

Οι ειδικοί επεξεργάζονται μέτρα, τα οποία να επιτρέπουν την ομαλή συνέχιση της οικονομικής αλλά και κοινωνικής ζωής αλλά που να επιδρούν στις εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξή του αναφέρθηκε στα στοχευμένα μέτρα σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και αποκάλυψε ότι στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας ανέρχονται σε 900 τα κρούσματα κορωνοϊού και είναι ο λόγος για τον οποίο έχουν ξεκινήσει σαρωτικοί έλεγχοι.

«Ήδη στο κέντρο της Αθήνας υπάρχου μονάδες του Υπουργείου Υγείας που κάνουν ελέγχους σε πολίτες και ευάλωτες ομάδες»επισήμανε ο κ. Κικίλιας σχετικά με την προσπάθεια της Πολιτείας να έχει πλήρη εικόνα από την εξάπλωση του κορωνοϊού στην πρωτεύουσα.

Πρόσθεσε επίσης ότι «η επόμενη ημέρα έχει να κάνει και με τα ξενοδοχεία καραντίνας» προκειμένου να προστατευθούν επί 14 ημέρες οι πολίτες χωρίς ή με λίγα συμπτώματα.

Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι για χρήση ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα είναι:

  • η καθολική χρήση της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους
  • η εφαρμογή του sms για τις μετακινήσεις για ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες
  • το ενδεχόμενο τοπικών περιορισμών σε συγκεκριμένες επιβαρυμένες γειτονιές της Αθήνας
  • ο περιορισμός της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί, διάστημα κατά το οποίο η μετακίνηση θα επιτρέπεται μόνο με sms
  • η επιβολή ωραρίου σε περίπτερα και ψιλικατζίδικα προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός των νέων σε πλατείες.