Τα νέα περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της επιθετικής διασποράς του κορωνοϊού βρίσκονται σε ισχύ από χθες Σάββατο, ωστόσο η κυβέρνηση δεν έχει εξαντλήσει τις επιλογές της.

Της επόμενες ημερες, εφόσον οι αριθμοί συνεχίζουν να μαρτυρούν ότι το επιδημικό κύμα απέχει μακράν από το σημείο εκτόνωσής του, η επιβολή επιπλέον περιορισμών είναι αναπόφευκτη.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, όπως αναφέρουν πηγές από την Πολιτική Προστασία, εάν τα κρούσματα φθάσουν τα 2.000 καθημερινά, οι εντατικές γεμίσουν και το σύστημα υγείας φτάσει στα όριά του, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε γενικό lockdown.

Για να μην συμβεί αυτό, απαιτείται αυστηρή τήρηση των μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός και καθημερινή μάχη ώστε να “πετύχει” το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας.

Επιπλέον, η πρόσφατη τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι δεν αποτελεί προσωπική επιλογή του το γενικό lockdown, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μάχη των επόμενων ημερών θα είναι κρίσιμη και τα μέτρα πριν από το γενικό lockdown είναι στο τραπέζι.

Στο πλαίσιο αυτό, το “απαγορευτικό” ταξιδιών εντός της χώρας – μέτρο που ισχύει για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο συναγερμού 4, καθώς απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός της περιφερειακής ενότητας που ισχύουν τα μέτρα, όχι όμως για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3 – φαίνεται πως είναι το επόμενο βήμα σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο ιός εντός των ορίων των επιβαρυμένων ζωνών.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, εξετάζεται το σενάριο ακόμη μεγαλύτερης συρρίκνωσης του ωραρίου λειτουργίας στους κλάδους εστίασης και διασκέδασης στις γεωγραφικές περιοχές που βρίσκονται στο “πορτοκαλί” επίπεδο, μεταξύ των οποίων η Αττική και η Θεσσαλονίκη.

Οι δύο ακόμη δείκτες που παρακολουθούν με αγωνία ειδικοί και κυβέρνηση είναι οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία και ο αριθμός των διασωληνωμένων, καθώς αποτυπώνουν την πίεση που δέχεται στο σύστημα Υγείας.

Εαν οι αριθμοί αυτοί κριθούν δυσανάλογοι της δυναμικότητας των ΜΕΘ τότε ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο περιορισμών για τους πολίτες 65 ετών και άνω που πλήττονται περισσότερο από τις σοβαρές επιπλοκές του κορονοϊού.

Ήδη εξάλλου ισχύει η ισχυρή σύσταση για μείωση στο ελάχιστο των μετακινήσεων στα ΜΜΜ στους ηλικιωμένους και στα άτομα με χρόνια νοσήματα και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.