Η Όμικρον 2 έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές της Ευρώπης, καθώς πρόκειται για μια νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον και αρχίζει να εμφανίζεται με εμφατικούς ρυθμούς σε αρκετές χώρες, σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο.

Συγκεκριμένα, αποτελεί το 20% των κρουσμάτων στη Δανία, ενώ μολύνσεις καταγράφονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Νορβηγία.

Μάλιστα, μέχρι στιγμής οι επιστήμονες βρίσκονται σε «σκοτάδι» για το εάν πρόκειται για ένα πιο επιθετικό ή ήπιο στέλεχος του κορονοϊού, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα.

Παρόλα αυτά, χώρες της Σκανδιναβίας στις οποίες εντοπίζεται κυρίως η Ομικρον 2, δεν έχουν παρουσιάσει επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας, με αποτέλεσμα να προχωρούν σε χαλάρωση των μέτρων.

Μόνο ο χρόνος όμως και τα νέα δεδομένα θα διαμορφώσουν την τελική εικόνα για την καινούργια παραλλαγή του κορονοϊού.

Αναλυτικά, όσα αναφέρει ο καθηγητής της Πολιτικής της υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου, Ηλίας Μόσιαλος, σε ανάρτηση που έκανε στο Facebook:

«Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η όμικρον που αναφέρεται επίσης ως B.1.1.529, έχει 3 κύριες υποπαραλλαγές: BA.1, BA.2 και BA.3. Από τις 23 Δεκεμβρίου, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι πάνω από το 99% των περιπτώσεων που προσδιορίστηκαν ήταν BA.1. Η ΒΑ.2 όμως έχει αρχίσει επίσης να ανιχνεύεται σε αρκετές χώρες. Η BA.2 φαίνεται να έχει 28 διαφορές σε σύγκριση με τη BA.1 (ενώ έχουν 32 κοινές μεταλλάξεις).

Στη Δανία, η BA.2 την τελευταία εβδομάδα του 2021 αντιπροσώπευε το 20% όλων των κρουσμάτων, και αυξήθηκε στο 45% τη δεύτερη εβδομάδα του 2022.

Η αρχική ανάλυση από τον δανέζικο φορέα δημόσιας υγείας (Statens Serum Institut) δεν έδειξε διαφορά στις νοσηλείες για τη BA.2 σε σύγκριση με τη BA.1

Οι αναλύσεις σχετικά με τη μολυσματικότητα και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, βρίσκονται σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών καλλιέργειας του BA.2 προκειμένου να πραγματοποιηθούν μελέτες εξουδετέρωσης αντισωμάτων. (https://en.ssi.dk/news/news/2022/omicron-variant-ba2-accounts-for-almost-half-of-all-danish-omicron-cases, δείτε ΕΔΩ).

Σύμφωνα με τον Νορβηγικό οργανισμό δημοσίας υγείας η ΒΑ.2, αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς και στη Νορβηγία. Από 7 περιπτώσεις στις 4 Ιανουαρίου, 611 περιπτώσεις καταγράφηκαν στις 19 Ιανουαρίου (www.fhi.no/en/publ/2020/weekly-reports-for-coronavirus-og-covid-19/ δείτε ΕΔΩ). Για την ώρα, στην Νορβηγία επίσης δεν έχουν αποδοθεί άλλα χαρακτηριστικά στην ΒΑ.2 εκτός από το ότι φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική από την BA.1.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις πληροφορίες από το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, τουλάχιστον 20 περιπτώσεις της ΒΑ.2 εντοπίστηκαν στο Ισραήλ στις 13 Ιανουαρίου. Δεν υπάρχουν όμως περαιτέρω πληροφορίες ούτε από το Ισραήλ για το αν η υποπαραλλαγή ΒΑ.2 της όμικρον είναι πιο λοιμογόνος ή όχι. Το υπουργείο του Ισραήλ δήλωσε επίσης πως επί του παρόντος, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι συμπεριφέρεται διαφορετικά από την ΒΑ.1.

Στη Βρετανία είχαν εντοπίσει 53 περιπτώσεις BA.2 έως τις 10 Ιανουαρίου, και αναμένουμε περισσότερα στοιχεία να δημοσιευτούν ίσως και σήμερα.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό πως η Βρετανία και οι Σκανδιναβικές χώρες που έχουν τόσο υψηλά ποσοστά εμβολιασμού συνεχίζουν την επιδημιολογική αλλά και την γονιδιωματική επιτήρηση. Οι ειδικοί αναμένουν ότι όπως και με την όμικρον, τα εμβόλια θα συνεχίσουν να είναι αποτελεσματικά κατά της σοβαρής ασθένειας μετά από μόλυνση με την BA.2.

Επίσης, παρά την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων, η Δανία χαλαρώνει τους περιορισμούς επειδή ο αριθμός των ασθενών με COVID στις ΜΕΘ μειώνεται».