Οι έντονες αντιδράσεις για την μη δημοσιοποίηση των ονομάτων επιχειρήσεων για αισχροκέρδεια φαίνεται πως οδηγούν σε «αναδίπλωση» τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Συγκεκριμένα από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει άμεσα σχετική διάταξη που θα επιτρέπει την δημοσιοποίηση των ονομάτων.

«Θέλω να είμαι ειλικρινής και προς τις επιχειρήσεις και προς τους δικαστές που θα κληθούν να κρίνουν τη διάταξη, κρίνουμε ότι οι έκτακτες συνθήκες του πολέμου δεν μας επιτρέπουν να δρούμε πυροσβεστικά αλλά πρέπει να δράσουμε προληπτικά. Θα φέρουμε διάταξη, κατά πρότυπα της διάταξης λόγω covid, για να μπορεί η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή να δημοσιοποιεί τις επωνυμίες των επιχειρήσεων στις οποίες επιβάλλονται πρόστιμα για λόγους αισχροκέρδειας», δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Πάντα θα υπάρχει επιφύλαξη της όποιας δικαστικής απόφασης της διοικητικής αυτής πράξεως από το δικαστήριο. Όμως αυτήν τη στιγμή, για μένα την ώρα του πολέμου, η αισχροκέρδεια είναι μαυραγοριτισμός. Είμαστε σε εποχή που δεν μπορεί κανένας να βγάζει περισσότερο κέρδος, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι υπάρχει παγκόσμιος πληθωρισμός και ότι υπάρχει πολύ μεγάλη εισαγόμενη ακρίβεια και πάνω σε αυτό να πατάει για να κερδίζει περισσότερα χρήματα», σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Πάντως μέχρι χθες, Δευτέρα 4 Απριλίου, ο υπουργός Ανάπτυξης επικαλούνταν προσωπικά δεδομένα και νομικά κωλύματα για την μη δημοσιοποίηση των στοιχείων επιχειρήσεων που αισχροκερδούσαν.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε… ξεκαθαρίσει ότι δεν του επιτρέπει ο νόμος να δίνει στη δημοσιότητα τις επωνυμίες των σούπερ μάρκετ που κερδοσκοπούν.

«Δεν μας επιτρέπει ο νόμος να λέμε το όνομα της αλυσίδας (σ.σ.: που διαπράττει κερδοσκοπία) διότι κάθε διοικητική πράξη μπορεί να προσβληθεί στο δικαστήριο. Αν εγώ πω το όνομα της αλυσίδας αλλά η δικαιοσύνη πει ότι το πρόστιμο δεν έπρεπε να μπει, για τους Χ λόγους που θα κρίνει το δικαστήριο, η εταιρία αυτή θα μπορεί να κυνηγάει και εμένα και το κράτος στα δικαστήρια», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά και προ ημερών με αφορμή τη μη δημοσιοποίηση του ονόματος της αλυσίδας σούπερ μάρκετ που είχε δεχτεί πρόστιμο 674.000 ευρώ.