Τέλος ο Μάριο Ντράγκι – Η επόμενη μέρα στην Ιταλία (vid)

Σε λίγες ώρες αναμένεται ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να ανακοινώσει την παραίτησή του.

Με το τέλος της πρωθυπουργίας του βρίσκεται αντιμέτωπος ο Μάριο Ντράγκι, καθώς χθες δεν κατάφερε να κερδίσει την υποστήριξη της από τα κόμματα του συνασπισμού του, ώστε να παραμείνει στο τιμόνι της ιταλικής κυβέρνησης.

Αν και ο Ντράγκι, σε ομιλία του χθες στη Γερουσία, δήλωσε πρόθυμος να παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο αν τα υπόλοιπα κόμματα του συνασπισμού του υπόσχονταν «ειλικρινή υποστήριξη», κάτι που δεν συμμερίστηκαν τελικά οι αντιμαχόμενοι εταίροι του, οι οποίοι δεν τον στήριξαν στην ψήφο εμπιστοσύνης.

Συγκεκριμένα τα τρία κύρια κόμματα του συνασπισμού, Πέντε Αστέρια, Φόρτσα Ιτάλια και Λέγκα, αρνήθηκαν να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία, «τορπιλίζοντας» ουσιαστικά τη κυβέρνησή του. Ο Ντράγκι πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά αυτή η επικράτηση, ουσιαστικά δεν έχει αντίκτυπο.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες των ιταλικών μέσων ενημέρωσης, ο Μάριο Ντράγκι θα παραιτηθεί μέσα στην ημέρα.

Η παραίτηση Ντράγκι οδηγεί πια την Ιταλία, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, σε πρόωρες εκλογές, με την περίοδο αναταραχής να μεγαλώνει ακόμα περισσότερο.

Σύμφωνα με το Politico, στις πρόωρες εκλογές που θα κηρυχθούν, πιθανότατα τον Σεπτέμβριο, αναμένεται να νικήσουν τα δεξιά κόμματα της χώρας.

Το χρονικό της παραίτησης

Ο Μάριο Ντράγκι ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Φεβρουάριο 2021 για να βγάλει την Ιταλία από την υγειονομική και οικονομική κρίση.

Υπέβαλε την παραίτησή του στις 14 Ιουλίου στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος δεν την έκανε δεκτή.

Μιλώντας στη Γερουσία, ο Ντράγκι είχε δηλώσει ότι η επιλογή που έκανε είναι επώδυνη, όμως, όπως υποστήριξε δεν είχε άλλη.

«Ο μόνος τρόπος, αν θέλουμε να παραμείνουμε μαζί, είναι να ξαναχτίσουμε τη συνθήκη εμπιστοσύνης από το μηδέν, με θάρρος, και αξιοπιστία», τόνισε για τον κυβερνητικό συνασπισμό του οποίου ηγείται, προσθέτοντας ότι είναι έτοιμος να παραμείνει πρωθυπουργός «εάν η κυβέρνηση αναγεννηθεί».

Χθες ο Μάριο Ντράγκι, σύντομος και εμφανώς εκνευρισμένος κατά την δευτερολογία του, είπε:

«Ευχαριστώ όσους στήριξαν την κυβέρνησή μας. Η δημοκρατία μας είναι κοινοβουλευτική, την σέβομαι και την αναγνωρίζω, δεν ζήτησα πλήρεις εξουσίες, ζήτησα τη στήριξη του κοινοβουλίου. Είπα ότι ξεκινήσαμε διάλογο για τον κατώτατο μισθό και θα τον συνεχίσουμε με συνδικάτα και επιχειρηματίες. Όσο για το επίδομα ανεργίας, θεωρώ ότι είναι κάτι το θετικό, αλλά όταν δεν λειτουργεί αποδοτικά, είναι αρνητικό. Ζητώ να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης, βάσει της πρότασης του γερουσιαστή Πιερφερντινάντο Καζίνι, η οποία προβλέπει την απρόσκοπτη συνέχιση του κυβερνητικού έργου».

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός απέρριψε, με τον τρόπο αυτό, το αίτημα της κεντροδεξιάς (Λέγκα και Φόρτσα Ιτάλια) για επαναδιαπραγμάτευση του κυβερνητικού προγράμματος και αλλαγή μέρους των υπουργών. Παράλληλα, έστειλε στα Πέντε Αστέρια το μήνυμα ότι δεν εννοεί να δώσει περαιτέρω «εξηγήσεις», σχετικά με την εφαρμογή μέτρων όπως το επίδομα ανεργίας και τα κρατικά κίνητρα για την ανακαίνιση των κτηρίων.