Τον τελευταίο γύρο περιοριστικών μέτρων φαίνεται να διανύουμε, ευελπιστώντας ότι αυτό το lockdown θα οδηγήσει σε λίγες εβδομάδες στο σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

Όπως όλα δείχνουν, το καλό σενάριο είναι, το λιανεμπόριο να ανοίξει προς το τέλος Μαρτίου.

Όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων, επιθυμία της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσουν πριν από το τέλος του τρέχοντος μήνα, με πρώτα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια και στη συνέχεια τα Δημοτικά.

Σχετικά με την εστίαση, που έχει μπει στον «πάγο» εδώ και πολλούς μήνες, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι είναι πιθανόν να ανοίξει τον Απρίλιο, σε εξωτερικούς χώρους και τον Μάιο να ανοίξει και ο τουρισμός.

Για την πορεία της πανδημίας και τη χαλάρωση των μέτρων η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, δήλωσε ότι είμαστε σε δύσκολη κατάσταση και όλοι πρέπει να κάνουμε μια τελευταία προσπάθεια.

«Ευελπιστούμε ότι το λιανεμπόριο θα μπορέσει να ανοίξει κανονικά, με κανόνες και ασφάλεια, πριν το τέλος Μαρτίου, εφόσον τα δεδομένα το επιτρέψουν και εισηγηθεί θετικά η Επιτροπή. Ο σχεδιασμός είναι πριν το τέλος του μήνα να ανοίξουν και τα σχολεία, τα γυμνάσια και τα λύκεια. Και προχωρώντας οι εμβολιασμοί – σύντομα θα εμβολιαστούν οι πολύ ευπαθείς – και με τις αυξημένες παραδόσεις στο β’ τρίμηνο του έτους – ελπίζουμε, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα τον Απρίλιο να είμαστε σε διαφορετική φάση όπου θα μπορέσει να ανοίξει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους και αργότερα το Μάιο όταν πλέον θα έχουν εμβολιαστεί και οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, να ανοίξουμε σταδιακά τον τουρισμό», ανέφερε.

Σε παρεμφερή ερώτηση τόνισε ότι αυτά θα γίνουν εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, εφόσον πέσει το επιδημιολογικό φορτίο και πως για τα σχολεία θα έχουν προτεραιότητα τα γυμνάσια και τα λύκεια. «Έχουν παραμείνει πολύ καιρό κλειστά και στις εξετάσεις δεν υπάρχει η δυνατότητα παράτασης του σχολικού έτους», σημείωσε.

Ημερομηνίες

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του MEGA, βάσει των χθεσινών επιδημιολογικών δεδομένων, το άνοιγμα της εστίασης θα γίνει είτε στις 12 Απριλίου, είτε μια εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 19 του ίδιου μήνα.

Πάντως, μέχρι στιγμής, επικρατέστερη είναι η 12η Απριλίου, ούτως ώστε να προλάβουν τα καταστήματα το Πάσχα, το οποίο είναι τρεις εβδομάδες μετά.

Μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα, δηλαδή για τρεις εβδομάδες, η εστίαση θα λειτουργεί σε εξωτερικούς χώρους.

Τα πολύ αυστηρά μέτρα

Σύμφωνα πάντα με το MEGA, τα μέτρα αυτή τη φορά θα είναι πολύ πιο αυστηρά από αυτά που είχαμε συνηθίσει πριν το κλείσιμο της εστίασης, τον περασμένο Νοέμβριο. Συγκεκριμένα, σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να κάθονται έως τέσσερα άτομα.

Ακόμα, το σχέδιο είναι να γίνονται πολύ συχνά τεστ στους εργαζόμενους. Τα χρήματα για τα covid test θα καλυφθούν εν μέρει από την κυβέρνηση. Δηλαδή, θα επιδοτηθούν οι εργοδότες για να κάνουν πιο συχνά τεστ στους εργαζόμενους, όπως έγινε με τις σόμπες εξωτερικού χώρου.

Στο άνοιγμα της εστίασης αναφέρθηκε τη Δευτέρα και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, τονίζοντας ότι το Πάσχα είναι μια πιθανή περίοδος για να ανοίξει η εστίαση, όμως σε εξωτερικούς χώρους.