Σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία κάνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος με αφορμή τις δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη σε αμερικανικά ΜΜΕ. 

Σύμφωνα με τον αμερικανικό ενημερωτικό ιστότοπο The Hill ο Μ.Βαρβιτσιώτης κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα είπε:

«Οι παγκοσμίως συντονισμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία στοχεύουν στην αλλαγή καθεστώτος στη Μόσχα».

«Οι κυρώσεις… είναι αφιερωμένες στο να ανατρέψουν το καθεστώς Πούτιν από εσωτερική αναταραχή – και αυτή είναι η ιδέα που δημιουργούμε», είπε σύμφωνα με τον ιστότοπο, «ένα κλίμα στη Ρωσία ότι αυτή η επιθετική πράξη θα είναι δαπανηρή για την οικονομία της Ρωσίας και ικανή να δημιουργήσει την αναταραχή και να ενισχύσει την αντιπολίτευση κατά του Πούτιν».

Δηλώσεις που προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και του Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος μιλά για «επικίνδυνη κυβέρνηση». 

Αναλυτικά η δήλωση του Γ.Κατρούγκαλου

«Μέσω των δηλώσεων του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών κ. Βαρβιτσιώτη, σε αμερικανικά μέσα, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη γίνεται η μόνη δυτική κυβέρνηση που δηλώνει ξεκάθαρα ότι οι κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, έχουν στόχο την ανατροπή του Ρώσου Προέδρου.

Είναι άλλο να στεκόμαστε απέναντι στη Ρωσική εισβολή με ισχυρές κυρώσεις, προκειμένου να τερματιστεί, άλλο ο κ. Μητσοτάκης να εμπλέκει την Ελλάδα άμεσα στον πόλεμο, στέλνοντας πολεμικό υλικό και διατυμπανίζοντας ότι η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων.

Και άλλο, ακόμη πιο επικίνδυνο από όλα, να μιλάει ο κ. Μητσοτάκης μέσω του Υπουργού του σε αμερικανικά Μέσα για κυρώσεις με στόχο την ανατροπή της Κυβέρνησης στη Ρωσία, σε αντίθεση μάλιστα μέχρι και με τις δηλώσεις των ΗΠΑ (Μπλίνκεν) που ξεκαθαρίζουν πως «οι κυρώσεις δεν αποσκοπούν σε αλλαγή καθεστώτος».

Οι αλλοπρόσαλλες κινήσεις Μητσοτάκη στην Ουκρανία θέτουν σε κίνδυνο την Ελλάδα. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με το δόγμα του «τελευταίου Δυτικού προπύργιου προς Ανατολάς» γίνεται κάθε μέρα και πιο επικίνδυνη, όχι μόνο για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και τη διεθνή θέση της χώρας, αλλά και για τη θέση της ΕΕ και την διπλωματική προσπάθεια για ειρήνη στην Ουκρανία».