Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής υπέδειξε χθες Κυριακή ο Ντόναλντ Τραμπ να κάνει λιγότερες αναρτήσεις στο Twitter, μετά την αναπαραγωγή από τον αμερικανό πρόεδρο ενός μηνύματος που κατονόμαζε κάποιον ως τον μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος η καταγγελία του οποίου οδήγησε στην παραπομπή του σε δίκη διότι αποπειράθηκε να ασκήσει πίεση στην Ουκρανία ώστε να διενεργηθεί έρευνα για διαφθορά σε βάρος του αμερικανού πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, δυνητικού αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές του 2020.

«Αν ο πρόεδρος έκανε λιγότερες αναρτήσεις στο Twitter, αυτό δεν μας έκανε κακό», είπε ο γερουσιαστής Τζον Κένεντι στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. «Όμως ο πρόεδρος δεν είναι υποχρεωμένος να εφαρμόζει τις συμβουλές μου, και δεν περιμένω ότι θα το κάνει».

Ο Τραμπ αναπαρήγαγε την Παρασκευή σειρά μηνυμάτων ευνοϊκών για τον ίδιο ή εχθρικών έναντι των Δημοκρατικών προερχόμενων από λογαριασμούς στο Twitter πολύ αμφίβολης προέλευσης, πριν εξαπολύσει αληθινή ομοβροντία δικών του μηνυμάτων εναντίον της διαδικασίας της παραπομπής του σε δίκη.

Η αμερικανική νομοθεσία προβλέπει επί της αρχής την προστασία της ανωνυμίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, όμως σε ένα από τα μηνύματα που αναπαρήγαγε ο Τραμπ, κατονομάζεται κάποιος ως ο καταμηνυτής ατασθαλιών, ο μυστηριώδης πράκτορας της CIA που σήμανε συναγερμό το καλοκαίρι για το τηλεφώνημα κατά τη διάρκεια του οποίου ο αμερικανός πρόεδρος απαίτησε από τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να δώσει εντολή να διενεργηθεί έρευνα σε βάρος του Μπάιντεν.

Το συγκεκριμένο μήνυμα δεν ήταν ορατό στον λογαριασμό του αμερικανού προέδρου το πρωί του Σαββάτου, χωρίς να είναι δυνατό να εξακριβωθεί αν και ποιος το απέσυρε· αλλά ξαναεμφανίστηκε χθες Κυριακή.

Μολονότι «ο Τραμπ έχει υπερασπιστεί επανειλημμένα τις προσπάθειες να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, αυτή είναι η πρώτη φορά που μοιράστηκε το υποτιθέμενο όνομά του με τα 68 εκατομμύρια ακολούθους του», τόνισε η οργάνωση πολιτικής δράσης The Democratic Coalition, η οποία έχει διακηρυγμένο στόχο την απομάκρυνση του Ρεπουμπλικάνου από το αξίωμα.

Από την άλλη, ένας Ρεπουμπλικάνος βουλευτής με επιρροή, ο Στιβ Σκαλίς, υπερασπίστηκε τη θέση του αμερικανού προέδρου, που θέλει ο αναλυτής της CIA να καταθέσει ενώπιον της Γερουσίας. «Ακούστε, αυτός ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος θα έπρεπε να έχει καταθέσει εδώ και καιρό», υποστήριξε ο Σκαλίς μιλώντας στο Fox News.

Οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να κληθούν να καταθέσουν μεταξύ άλλων ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, καθώς και ο πρώην αντιπρόεδρος Μπάιντεν και ο γιος του Χάντερ, σχετικά με τις κατηγορίες του Τραμπ — για τις οποίες ωστόσο δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο — ότι ο πρώην αντιπρόεδρος αποπειράθηκε να προστατεύσει τον γιο του από μια έρευνα για διαφθορά στην Ουκρανία.