ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του «Πρώτου Θέματος», δήλωσε πως, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη «οφείλει να παραιτηθεί», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «είναι ευθύνη της υπουργού η επιλογή των προσώπων, είτε ξεγελάστηκε, είτε εξαπατήθηκε».

Η κυρία Βόζεμπεργκ σημείωσε ότι η υπουργός Πολιτισμού «πρέπει να διευκολύνει τον πρωθυπουργό», προσθέτοντας ότι ο Πολιτισμός είναι «η βιτρίνα της χώρας».

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που αν μη τι άλλο κανένας δεν μπορεί να μην παραδεχθεί ότι είναι ένας άριστος οικογενειάρχης και πατέρας, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να δεχθεί ότι υπάρχει κάποιος στην κυβερνητική δομή να κάνει αυτά τα αίσχη, δεν υπάρχει περίπτωση να γνώριζε, ούτε να φανταστεί κάτι τέτοιο», δήλωσε επίσης η ευρωβουλευτής.

Οι δηλώσεις της Ελίζας Βόζεμπεργκ:

Άλλωστε, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είναι ο αδύναμος πολιτικός κρίκος, κατά πολλούς και το ανάχωμα για να μείνουν εκτός κάδρου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και άλλα πρόσωπα του γαλάζιου χώρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι κοινοβουλευτική πηγή της ΝΔ την περιγράφει στο Tvxs.gr ως «καμένο χαρτί».

Το πρόβλημα όμως είναι πως με τους χειρισμούς που επελέγησαν μέχρι στιγμής, ούτε η απομάκρυνση της υπουργού Πολιτισμού είναι πια εύκολη, ούτε είναι δεδομένο ότι θα δώσει την πολιτική διέξοδο που εναγωνίως αναζητείται από το Μαξίμου.

Από την μία πλευρά, όπως λένε και γαλάζια στελέχη, μια εκ των υστέρων παραίτηση-απομάκρυνση θα ήταν ομολογία της πολιτικής ευθύνης που σύσσωμη η κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά μέχρι τώρα. Από την άλλη, με τις αποκαλύψεις και τις καταγγελίες για την υπόθεση Λιγνάδη να εξελίσσονται σε τσουνάμι, ο κλοιός γύρω από την υπουργό Πολιτισμού διαρκώς σφίγγει, ενώ το αίτημα παραίτησης της Λίνας Μενδώνη δεν εκφράζεται πλέον μόνο από τον καλλιτεχνικό κόσμο και την αντιπολίτευση, αλλά και στο εσωτερικό της ΝΔ, με την Ελίζα Βόζεμπεργκ, όπως προαναφέρθηκε, να γίνεται η πρώτη που το εκφράζει και δημόσια.

Από την πλευρά της, η υπουργός Πολιτισμού δείχνει να χτίζει προσωπικές άμυνες και να στέλνει μηνύματα – γεγονός που δεν διαφεύγει της προσοχής του Μαξίμου.

Και η γραμμή της είναι ότι αφενός «εξαπατήθηκε» από τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού και, αφετέρου ότι στους πολιτικούς της χειρισμούς δεν κινήθηκε ούτε μόνη της, ούτε αυτοβούλως. Κοινώς, η ίδια η Λίνα Μενδώνη φροντίζει να κάνει γνωστό ότι βρισκόταν σε πλήρη συνεννόηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό.