«Τα μέτρα του lockdown δείχνουν ότι δε δουλεύουν και η κυβέρνηση δεν έχει μέχρι στιγμής εκπονήσει κάποιο σχέδιο έκτακτης ανάγκης», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Μιλώντας στο Θέμα 104,6 ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «είμαστε ένα μήνα σε καραντίνα και από την αρχή του Νοεμβρίου μέχρι σήμερα έχουμε 2.663 απώλειες συνανθρώπων μας. Συνεχίζουμε να έχουμε σχεδόν 100 απώλειες καθημερινά, σίγουρα κάτι δε δουλεύει», σημείωσε.

«Ένα βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν τα απαραίτητα μέτρα στους χώρους εργασίας, οι οποίοι εδώ και καιρό έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Στη Βόρεια Ελλάδα υπήρξε ένας μόνο εργασιακός χώρος που ‘έδωσε’ 190 κρούσματα», υπογράμμισε ο Ν. Ηλιόπουλος.

Η κυβέρνηση δεν στηρίζει το δημόσιο σύστημα υγείας

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δε στηρίζει το δημόσιο σύστημα υγείας, λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή, στην πιο κρίσιμη μάχη με την πανδημία, το υγειονομικό προσωπικό στη Βόρεια Ελλάδα είναι στα όρια της φυσικής και ψυχολογικής κατάρρευσης».

Τόνισε, ακόμα, ότι «υπήρξε επώνυμη καταγγελία από γιατρό στο Κιλκίς, ότι εδώ και δύο εβδομάδες είναι θετικός στον ιό και δεν έχει καταγραφεί ως κρούσμα στη βάση δεδομένων της ΗΔΙΚΑ, ενώ χθες ιδιωτικό εργαστήριο κοινοποίησε αθροιστικά αποτελέσματα των τεστ με καθυστέρηση 13 ημερών».

«Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε συνταγογράφηση των τεστ, ώστε να μπορούν να γίνονται μαζικά και να καταγράφεται επαρκώς η διασπορά του ιού, σε επίταξη των απαραίτητων ιδιωτικών δομών υγείας, σε ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας και, βέβαια, στη λήψη ουσιαστικών μέτρων στους χώρους εργασίας για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, προσθέτοντας ότι «το Υπουργείο Εργασίας αρνείται να δώσει στοιχεία για το ποιοι και πόσοι σχετικοί έλεγχοι γίνονται στους χώρους δουλειάς».

«Προστασία της ανθρώπινης ζωής όμως, εκτός από το υγειονομικό σκέλος, σημαίνει και μέτρα οικονομικής στήριξης σε όλους τους κλάδους που πλήττονται από τα μέτρα του lockdown», συνέχισε.

ΣΥΡΙΖΑ για Δώρο Χριστουγέννων

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή, ζητώντας να καλυφθεί από το κράτος το Δώρο Χριστουγέννων για τους εργαζομένους σε αναστολή, όχι στη βάση της αποζημίωσης των 534 ευρώ που δίνει η κυβέρνηση, αλλά στη βάση του κανονικού τους μισθού. Αυτό θα ήταν ένα μέτρο που θα στήριζε τους εργαζόμενους αλλά θα αφαιρούσε και ένα βάρος από τις επιχειρήσεις», εξήγησε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Αναφερθείς στο θέμα του «αντιπερισπασμού», όπως είπε, «που επιχείρησε η κυβέρνηση σχετικά με την κατοικία του Αλέξη Τσίπρα, για να ξεφύγει από τη δύσκολη για αυτήν επικαιρότητα και για την ‘ανεμελιά’ του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πάρνηθα», επισήμανε ότι «ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε δίνοντας τα πλήρη στοιχεία για το σπίτι που νοικιάζει στο Σούνιο». «Ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να κάνει το ίδιο και να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία που αφορούν τα 32 ακίνητα τα οποία κατέχει σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπως και τα στοιχεία για το πολυτελές διαμέρισμα που νοικιάζει στο Λυκαβηττό;», αναρωτήθηκε.

Τέλος, ο Νάσος Ηλιόπουλος δήλωσε «την αλληλεγγύη και την πλήρη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στον απεργιακό αγώνα που κάνουν αυτές τις μέρες οι δημοσιογράφοι απέναντι στο νομοσχέδιο του κ. Πέτσα, το οποίο θα φέρει απολύσεις και ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων».