Συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί της Λωρίδας της Γάζας από έδαφος και από αέρα, την ώρα που συνεχίζεται η συγκέντρωση στρατευμάτων στα σύνορα του θύλακα.

Τουλάχιστον 122 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων 31 παιδιών και 20 γυναικών και πάνω από 900 έχουν τραυματιστεί. Εκατοντάδες οικογένειες έχουν καταφύγει σε κτίρια σχολείων του ΟΗΕ, προκειμένου να προφυλαχθούν από τα ισραηλινά πυρά.

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού της Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ (OCHA), έχουν καταστραφεί πάνω από 200 κτίρια κατοικιών στη Γάζα, ενώ 24 σχολεία έχουν υποστεί ζημιές.

Η OCHA, αναφέρει ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν διακόψει την παροχή νερού και ηλεκτρικού, μεταξύ άλλων εμποδίζοντας την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Το εργοστάσιο αφαλάτωσης στη Βόρεια Λωρίδα της Γάζας παραμένει εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα 250.000 άνθρωποι να μην έχουν πόσιμο νερό. Επίσης 230.000 κάτοικοι της πόλης της Γάζας δεν έχουν συνεχή πρόσβαση σε νερό, λόγω των καταστροφών στα αντλιοστάσια και τις διακοπές ρεύματος.

Ο Ισραηλινός στρατός και η «συνοριακή αστυνομία» άνοιξαν πυρ για να διαλύσουν διαδηλώσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, με αποτέλεσμα 4 Παλαιστίνιοι να σκοτωθούν και 20 να τραυματιστούν καθώς οι δυνάμεις κατοχής χρησιμοποιούσαν πραγματικές σφαίρες.

Αντικατοχικές διαδηλώσεις έγιναν στη Ναμπλούς, την Τουλκαρέμ, την Τζενίν, τη Ραμάλα, τη Χεβρώνα και την Ιεριχώ.

Διαδηλώσεις στα σύνορα του Ισραήλ με Λίβανο και Ιορδανία

Διαδηλώσεις κατά των βομβαρδισμών της Γάζας, πραγματοποιήθηκαν σήμερα στα σύνορα του Ισραήλ με το Λίβανο και την Ιορδανία.

Στα σύνορα με το Λίβανο ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ κατά διαδηλωτών που προσπάθησαν να μπουν στη χώρα, ρίχνοντας το φράχτη.

Στην Ιορδανία, η αστυνομία της χώρας, διέλυσε με χρήση χημικών και προειδοποιητικών πυρών, διαδήλωση που κινούνταν προς τη «γέφυρα του Βασιλιά Χουσεΐν» (στο Ισραήλ λέγεται «γέφυρα του Άλενμπι») στην κοιλάδα του Ιορδάνη, απέναντι από την πόλη της Ιεριχούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, η οποία είναι και το μεθοριακό πέρασμα.

Το Ισραήλ αρνείται μεσολάβηση για εκεχειρία

Αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές, ανέφεραν σήμερα στο Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, ότι η ισραηλινή κυβέρνηση αρνήθηκε τη διαμεσολάβηση του Καΐρου για την επίτευξη εκεχειρίας, έστω και προσωρινή, με τη Χαμάς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στόχος της ισραηλινής κυβέρνησης είναι να εξουδετερώσουν την ηγεσία και τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς, προτού διαπραγματευτούν εκεχειρία.