Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα, καθώς το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis βρίσκεται περίπου στο μέσον της περιοχής που οι Τούρκοι έχουν δηλώσει ότι θα διεξάγουν έρευνες.

Το Oruc Reis, λίγο μετά τη 1.00 τα ξημερώματα, εξήλθε της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μπήκε στην περιοχή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υ[ενθυμίζεται ότι το συνοδεύουν τα δύο βοηθητικά πλοία Ataman και Cengiz Han και τουρκικός στολίσκος περίπου 10 πολεμικών πλοίων που κινούνται γύρω του. Οι κινήσεις τους παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Κινείται με σταθερή ταχύτητα 4 κόμβων και κατεύθυνση βορειοδυτική.

Χρειάζεται περίπου 15 ναυτικά μίλια για να εξέλθει της οριοθετημένης με παράνομη NAVTEX θαλάσσιας περιοχής, κάτι που αν συμβεί δεν θα είναι η πρώτη φορά. Το είχε κάνει και την περασμένη Τετάρτη, οπότε κι έκανε αναστροφή για να ακολουθήσει και πάλι την ίδια διαδρομή.

Πάντως, φαίνεται ότι έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά το πλήρωμα του πλοίου με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν αφού έχει κυματισμό πάνω από δύο μέτρα. Σε ότι αφορά τις ελληνικές δυνάμεις, το Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζει να βρίσκεται στην περιοχή σε καθεστώς ύψιστης επιφυλακής .