Συνεχίζει τις ακραίες προκλήσεις ο Ερντογάν που μετατρέπει σε τζαμί και την Μονή της Χώρας, μετά την Αγιά Σοφιά

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την Μονή της Αγίας Σωτήρος εν τη Χώρα στην Κωνσταντινούπολη, η οποία είναι γνωστή για τα υπέροχα ψηφιδωτά και λειτουργεί ως μουσείο.

Η απόφαση είχε ληφθεί πέρυσι από δικαστήριο, ωστόσο δεν είχε εφαρμοστεί τελικά μέχρι σήμερα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως που σημαίνει ότι ο Ερντογάν βάζει μπρος για την υλοποίησή της.

Δεν είναι βέβαιο εαν αυτή είναι η… «έκπληξη» που είχε προαναγγείλει ο Ερντογάν για σήμερα…

Η Μονή

Η Μονή της Χώρας, γνωστή σήμερα ως Καριγιέ Τζαμί (τουρκ. Kariye Camii ή Kariye Müzesi), υπήρξε ελληνικό χριστιανικό μοναστήρι στην Κωνσταντινούπολη που μετατράπηκε από τους Οθωμανούς σε τζαμί κατά το 16ο αιώνα. Από το 1958 λειτουργεί ως μουσείο, ωστόσο μετά την απόφαση του τουρκικού Ανώτατου Δικαστηρίου το 2019 και την έκδοση ΦΕΚ στις 21 Αυγούστου 2020 αναμένεται να μετατραπεί άμεσα σε τέμενος.

Η μονή χτίστηκε στη θέση της σημερινής συνοικίας Εντιρνέ Καπού, νότια του Κεράτιου κόλπου και σε κοντινή απόσταση από τα Θεοδοσιανά τείχη.

Το μνημείο σήμερα είναι γνωστό με το όνομα Μουσείο Χώρας. Ο κύριος ναός δεν είναι επισκέψιμος αφού βρίσκεται σε διαδικασία αποκατάστασης . Επίσης το εξωτερικό του ναού είναι καλυμμένο για εργασίες αναστήλωσης (Μάιος 2017)