Υπό πολιορκία ξανά τα ελληνικά σύνορα του Έβρου, που σαφώς δεν έχουν θωρακιστεί το περασμένο διάστημα, καθώς δεν αυξάνονται απλά οι ροές μεταναστών προς τη χώρα μας από την τουρκική πλευρά, αλλά παρατηρείται μετακίνηση πληθυσμών από την ενδοχώρα, που θυμίζει έντονα καταστάσεις του περασμένου έτους.

Η εξέλιξη προφανώς συνδέεται με την επίσκεψη την Παρασκευή της Ευρωπαίας επιτρόπου Ίλβα Γιόχανσον στην Τουρκία, σκοπός της οποίας είναι η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για το Μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες, έρχεται να πλαισιώσει συμφωνίες που ενδεχομένως έχουν επιτευχθεί μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας, οι οποίες σαφώς δεν μπορούν να ικανοποιήσουν την ελληνική πλευρά, που ζητά συγκεκριμένα πράγματα.

Η αύξηση των ροών στον Έβρο παρατηρείται εδώ και μήνες, την εβδομάδα όμως που πέρασε αυτές κλιμακώθηκαν, κυρίως λόγω του ενεργού ρόλου που φαίνεται ότι έχουν αναλάβει στην υποβοήθησή τους ο τουρκικός στρατός και η χωροφυλακή, στελέχη της οποίας έχουν και στο παρελθόν εντοπιστεί να καθοδηγούν ομάδες μεταναστών. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της τελευταίας εβδομάδας είναι ότι αυτές οι ομάδες, από ολιγομελείς, έχουν πλέον μεγαλώσει, με κάποιες από αυτές να φτάνουν σε τριψήφιο αριθμό.

Τουρκικά drones

Παράλληλα, τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί η δραστηριότητα των τουρκικών drones, τα οποία είναι σαφές ότι «χτενίζουν» τη διάρθρωση των ελληνικών δυνάμεων στην περιοχή και συγκεντρώνουν πληροφορίες που χρησιμεύουν στους διακινητές. Πρόκειται για φαινόμενο το οποίο είχε παρατηρηθεί και πέρυσι, όμως αυτή τη φορά μοιάζει να αποτελεί πολύ πιο σημαντικό παράγοντα, αφού στον Έβρο έχουν πυκνώσει οι πτήσεις όχι των μικρότερων drones των μονάδων του στρατού ή της χωροφυλακής, αλλά των μεγαλυτέρων που διαθέτει η Τουρκία.

Παρότι αυτές οι προθέσεις είχαν με επιτυχία διαγνωσθεί από την ελληνική πλευρά, το «μέτωπο» του Έβρου αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Από τη μια, ο περίφημος φράχτης περιορίζεται σε μια πολύ μικρή περιοχή, που μπορεί την προηγούμενη φορά να είχε σηκώσει το βάρος της επιχειρούμενης εισβολής από τους μετανάστες, αλλά δεν είναι η μοναδική τους επιλογή. Ταυτόχρονα, επίλεκτες δυνάμεις, όπως τα ΕΚΑΜ, που βρίσκονταν στην περιοχή για μεγάλο διάστημα, αποσύρθηκαν πριν από ενάμιση περίπου μήνα, παρότι οι ροές είχαν ήδη ξεκινήσει να αυξάνονται.