Αυξάνονται οι δασικές πυρκαγιές

Έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) δείχνει ότι η πιθανότητα να ξεπεράσει η υπερθέρμανση του πλανήτη τους 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια βρίσκεται στο 50%. Συνέπεια της αύξησης της θερμοκρασίας θα είναι περισσότερες δασικές πυρκαγιές, όπως εδώ στον Εθνικό Δρυμό Plumas στην Καλιφόρνια το 2021.

Περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του WMO Πέτερι Ταάλας, η έκθεση του ΟΗΕ δείχνει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας της γης πλησιάζει το όριο του 1,5 βαθμού, που είχε τεθεί ως ανώτατο όριο στη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Η άνοδος της θερμοκρασίας ενδέχεται να προκαλέσει περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι πλημμύρες στην κινεζική πόλη Ζενγκζού το 2021.

Λύματα στην Κωνσταντινούπολη

Όταν η παγκόσμια κοινότητα συμφωνούσε το 2015 να περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς, ουδείς φαντάζονταν ότι η κλιματική αλλαγή θα προχωρούσε τόσο γρήγορα. Οι αρνητικές επιπτώσεις σε οικοσυστήματα που είχαν υποστεί ζημιές στο παρελθόν είναι ιδιαίτερα εμφανείς. Στην επιβαρυμένη από λύματα θάλασσα του Μαρμαρά το 60% της πανίδας έχει εξαφανιστεί.

Λιώνουν τα χιόνια στη Γροιλανδία

Ο γγ. του WMO Πέτερι Ταάλας ανησυχεί για την κατάσταση στην Αρκτική λόγω της δυσανάλογης υπερθέρμανσης. Για παράδειγμα, το λιώσιμο του παγετώνα Γιάκομπσχαβν Ίσμπρε στη Γροιλανδία μεταξύ 2000 και 2010 προκάλεσε παγκοσμίως άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 1 χιλιοστό. «Αυτό που συμβαίνει στην Αρκτική μας επηρεάζει όλους», λέει ο Πέτερι Ταάλας.

Δραματικές επιπτώσεις

Ο Θεόφιλος Τσαρλς κάθεται σε μια άκρη του σπιτιού του που καταστράφηκε από τον τυφώνα Ίντα στη Λουιζιάνα. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ο Πέτερι Ταάλας προειδοποιεί ότι το όριο του 1,5 βαθμού δεν επιλέχθηκε τυχαία. Σηματοδοτεί «το όριο, στο οποίο οι κλιματικές επιπτώσεις γίνονται πιο επιβλαβείς για τους ανθρώπους και τον πλανήτη».

Ατονεί η προστασία του κλίματος

Η έκθεση του WMO έρχεται στο «ημίχρονο» μεταξύ της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα στη Γλασκώβη και της επόμενης στο Σαρμ ελ Σέιχ στην Αίγυπτο. Παρατηρητές είναι απαισόδοξοι για την προστασία του κλίματος και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως οι πλημμύρες στην κοιλάδα Άαρ στη Γερμανία, θα ενταθούν μέσα στα επόμενα χρόνια.