Όπως μεταδίδει το usadefensenews, η Τουρκία ξεκίνησε τη διαδικασία ενεργοποίησης και δοκιμής του ρωσικού συστήματος άμυνας S-400 που αγοράστηκε από τη Ρωσία σε ένα κέντρο εκπαίδευσης κοντά στη βόρεια πόλη Σινώπη.

Για την πρώτη δοκιμή, 10 αεροπορικοί στόχοι του Banshee θα χρησιμοποιηθούν για τις δοκιμές των S-400, οι οποίες πρόκειται να πραγματοποιηθούν από τις 5 έως τις 16 Οκτωβρίου, ανέφερε το Turkish Minute, επικαλούμενο επίσημη αλληλογραφία της κυβέρνησης.

«Οι δοκιμαστικές εκτοξεύσεις του συστήματος αεράμυνας S-400 θα πραγματοποιηθούν στο εύρος πυραύλων της Σινώπης από τις 5 έως τις 16 Οκτωβρίου 2020 για να δοκιμαστεί η ετοιμότητά τους. Η δοκιμή θα ελέγξει την ικανότητα του συστήματος να ανιχνεύει και να παρακολουθεί τους στόχους, τη λειτουργικότητα των ραντάρ, τις δυνατότητες του συστήματος επικοινωνίας, καθώς και τον έλεγχο δοκιμών-πυρκαγιάς και τον έλεγχο των εντολών», αναφέρει το ίδιο το έγγραφο.

Όπως αναφέρει το έγγραφο, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ενέκρινε την προκαταρκτική ενεργοποίηση του συστήματος S-400 για να δοκιμάσει τις δυνατότητες των ραντάρ στη Στρατιωτική Βάση της Άγκυρας Güvercinlik από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2019.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου εμφανίστηκαν αναφορές ότι το ραντάρ του αντιαεροπορικού συστήματος παρακολούθησε τουρκικά F-16 και αμερικανικά F-35, καθώς πετούσαν κοντά στην Κασπία Θάλασσα.

Ήδη τουρκικοί λογαριασμοί στο Twitter μεταδίδουν πλάνα από την μεταφορά των S-400 στη Σινώπη.