Η Πολιτική Αλλαγή και η Νέα Αρχή με την κοινωνία και για την κοινωνία αναμένεται να αποτελέσουν τα βασικά μηνύματα της εναρκτήριας ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το απόγευμα σήμερα.

Παρουσία των 5.700 συνέδρων, προσκεκλημένων του κόμματος και πλήθους κόσμου και απλών μελών στο Τάι Κβο Ντο ο Αλέξης Τσίπρας, μετά από τρία χρόνια διακυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως τονίζουν πηγές της Κουμουνδούρου, θα σημάνει την αρχή του τέλους της πιο αποτυχημένης κυβέρνησης των τελευταίων δεκαετιών και την αυγή μίας νέας προοδευτικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα περιγράψει την πολιτική και κοινωνική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα, με την κυβέρνηση να έχει αποτύχει να διαχειριστεί τις επάλληλες κρίσεις που μαστίζουν την κοινωνία (πανδημία, πόλεμος και γεωπολιτική κρίση ασφάλειας, κλιματική κρίση, ενεργειακή κρίση/ακρίβεια), καθώς μέσα από τις πολιτικές της έχει λειτουργήσει ως επιταχυντής των κρίσεων αυτών με πανευρωπαϊκές αρνητικές πρωτιές.

«Το 2022 δεν είναι 2019», αναμένεται να τονίσει, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του. «Οι επάλληλες κρίσεις έχουν επιβεβαιώσει πως το μέχρι πρότινος κυρίαρχο δόγμα του νεοφιλελευθερισμού και της αυτορρύθμισης των αγορών έχει χρεοκοπήσει οριστικά. Είναι επιτακτική ανάγκη για έναν νέο κόσμο. Οι πολίτες και οι κοινωνίες διεκδικούν ισχυρό κοινωνικό κράτος, ισχυρό δημόσιο που θα διευρύνει και θα προστατεύει τα δημόσια αγαθά για τη μείωση των ανισοτήτων, που είναι η σύγχρονη βασική διαχωριστική γραμμή στο πολιτικό σύστημα. Στην Ελλάδα ο κ. Μητσοτάκης, όχι μόνο απεχθάνεται το δημόσιο και το αξιοποιεί μόνο ως λάφυρο για μία ελίτ που εκπροσωπεί, όχι μόνο οξύνει κάθε μέρα περισσότερο τις ανισότητες σε βάρος των πολλών, αλλά είναι ο επίτιμος εκπρόσωπος της ιδεολογίας που χρεοκόπησε. Οι πολίτες βλέπουν στην καθημερινότητά τους, τη ζωή τους και την τσέπη τους την χρεοκοπία που τους κληροδοτεί».

Σε αντίθεση με τη Γαλλία, τονίζουν οι πηγές της Κουμουνδούρου, στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ διασφαλίζει πως η αναζήτηση εναλλακτικής από τα χρεοκοπημένα υποδείγματα, θα έχει προοδευτικό πρόσημο. Και ο ΣΥΡΙΖΑ ως το μεγαλύτερο κόμμα της Αριστεράς σε όλη την Ευρώπη θα αποτελέσει πάλι παράδειγμα προοδευτικής διεξόδου από τα αδιέξοδα της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί και στα πεπραγμένα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τις δυσκολίες, τις αστοχίες αλλά και τα σημαντικά επιτεύγματα. Επιτεύγματα τα οποία παρέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τρία χρόνια μετά τα έχει εξανεμίσει, βάζοντας τη χώρα και την κοινωνία σε νέα κρίση επιβίωσης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, θα περιγράψει τις 5+1 βασικές προγραμματικές δεσμεύσεις, που μία προοδευτική κυβέρνηση θα υλοποιήσει αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης. Δεσμεύσεις ριζοσπαστικές που, όπως υπογραμμίζεται, θα ενισχύσουν τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ζωής της.

1) Ριζοσπαστικά και ουσιαστικά μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας
2) Την αποκατάσταση της εργασίας και ενίσχυση μισθών
3) Τη στήριξη των ΜμΕ
4) Την ενίσχυση κοινωνικής προστασίας ( ΕΣΥ – Συντάξεις)
5) Την στήριξη της Νέας γενιάς ( Παιδεία / Πρόγραμμα στέγης)

Και το όραμά του για αλλαγή παραγωγικού μοντέλου (αγροτική παραγωγή – μεταποίηση – πράσινη μετάβαση)

«Μοναδική απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση μίας διαφορετικής πολιτικής από την πολιτική Μητσοτάκη είναι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις κάλπες της απλής αναλογικής. Νίκη η οποία θα έρθει πιο γρήγορα και σε διάψευση των δημοσκοπήσεων, που ήδη τους τελευταίους μήνες προσπαθούν να «μαζέψουν» τη διαφορά για να μην εκτεθούν στην κάλπη. Την επομένη, με την εγγύηση μίας ισχυρής Αριστεράς θα συγκροτηθεί προοδευτική κυβέρνηση για μία κοινωνία που θα περιορίσει τις ανισότητες και θα επαναφέρει το αίσθημα δικαιοσύνης στην χώρα», τονίζουν συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – και προσθέτουν:

«Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έρχεται να αποτυπώσει με τις διαδικασίες και τα συμπεράσματα του το αίσθημα καθήκοντος που διαπερνά σήμερα κάθε προοδευτικό πολίτη που θέλει να ζήσει με ασφάλεια και δικαιοσύνη στον ίδιο του τον τόπο και μία καλύτερη ζωή».