Με τον πρόεδρο της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, πτέραρχο Στιούαρτ Πιτς, θα συναντηθεί αργότερα τη Δευτέρα ο Χουλουσί Ακάρ, στο υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

Η συνάντηση έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς πραγματοποιείται μετά τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, για έναρξη συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, ο Χουλουσί Ακάρ χαιρέτισε την πρόσκληση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για διάλογο με την Ελλάδα. «Η Τουρκία είναι υπέρ της προσέγγισης όπως όλες οι χώρες της ανατολικής Μεσογείου να λαμβάνουν υπόψη τα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

«Στο θέμα της επίλυσης των προβλημάτων τονίστηκε ότι αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στο διεθνές δίκαιο, τις διμερείς συμφωνίες, τον διάλογο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς επίσης και στην ανάγκη οι άλλες χώρες να συμπεριφέρονται με βάση την κοινή λογική και το πνεύμα της συμμαχίας, όπως και στο να λαμβάνεται υπόψη η ικανότητα της Τουρκίας να προστατεύει –όπως έκανε πάντα- τα δικαιώματα, ενδιαφέροντα και συμφέροντα στη Γαλάζια Πατρίδα, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Η Τουρκία θα συνεχίσει να φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ, όπως έκανε αδιαλείπτως μέχρι σήμερα», καταλήγει η ανακοίνωση.