Στρατιωτική άσκηση των δυνάμεων του Χάφταρ στη Λιβύη με «μήνυμα» στον Ερντογάν (pics, vid)

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για την πολιτική λύση στη Λιβύη βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές, ο στρατός του Χάφταρ, ο LNA, πραγματοποίησε ασκήσεις στο ανατολικό μέρος της χώρας.

Άλλωστε ο Χάφταρ είναι εξαιρετικά επιφυλακτικός απέναντι στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, καθώς δεν εμπιστεύεται καθόλου την κυβέρνηση Σάρατζ στη Λιβύη και -κυρίως- την Τουρκία και τον Ερντογάν, γνωστούς «στυλοβάτες» της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον ήταν το γεγονός ότι στις ασκήσεις αυτές πήραν για πρώτη φορά μέρος αεροσκάφη Su-24 που πρόσφατα απέκτησε ο στρατός του Χάφταρ από τη Ρωσία.

Εκτός από τα αεροσκάφη, στην άσκηση πήραν μέρος τεθωρακισμένα T-72 και T-62, ελικόπτερα, δυνάμεις του Πυροβολικού και δυνάμεις του Στρατού Ξηράς.

Όμως η άσκηση που πραγματοποίησε ο LNA στην Ανατολική Λιβύη «έκρυβε» και ένα «μήνυμα» για την Τουρκία και τον Ερντογάν.

Ένα από τα σενάριά της ήταν η ανακατάληψη υψώματος από τουρκικές δυνάμεις, που είχαν υψώσει τη σημαία τους.

Η άσκηση ολοκληρώνεται με την «κατάκτηση» του υψώματος, την αφαίρεση της Τουρκικής σημαίας και την τοποθέτησης στη θέση της της Λιβυκής.

Ο στρατιώτης του LNA που αφαίρεσε την Τουρκική σημαία μάλιστα απαθανατίζεται κρατώντας την ανάποδα.

Μάλιστα όπως φαίνεται και στο βίντεο που έδωσε στην δημοσιότητα ο στρατός του Χάφταρ στη Λιβύη, οι στρατιώτες που κατέβασαν την Τουρκική σημαία την ποδοπάτησαν, κάτι που θεωρείται ύψιστη προσβολή για τον μουσουλμανικό κόσμο.