Οι γιατροί των ρωσικών φυλακών αποφάσισαν να μεταφέρουν τον Αλεξέι Ναβάλνι στο νοσοκομείο, σύμφωνα με την αρχή της φυλακής, 20 ημέρες μετά την έναρξη από μέρους του απεργίας πείνας που έφερε διεθνείς αντιδράσεις και προειδοποιήσεις για συνέπειες εάν πεθάνει στη φυλακή.

Οι σύμμαχοι του Ναβάλνι , οι οποίοι δεν είχαν πρόσβαση σε αυτόν από την περασμένη εβδομάδα, δήλωσαν ότι ήταν έτοιμοι για κακές ειδήσεις για την υγεία του. Σχεδιάζουν μαζικές διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο αργότερα αυτήν την εβδομάδα.

Η υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι απομόνωσε περαιτέρω τη Μόσχα σε μια εποχή που η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις και η Τσεχική Δημοκρατία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, έχει απελάσει ρωσικούς κατασκόπους, κατηγορώντας τη Μόσχα για εμπλοκή της σε θανατηφόρες εκρήξεις του 2014 σε αποθήκη όπλων. .

Η υπηρεσία φυλακών της Ρωσίας δήλωσε ότι ελήφθη απόφαση για τη μεταφορά του σε περιφερειακό νοσοκομείο φυλακών, αν και δεν κατέστη σαφές εάν η μεταφορά είχε ήδη πραγματοποιηθεί.

Είπε ότι η κατάστασή του ήταν «ικανοποιητική» και του δόθηκε «θεραπεία με βιταμίνες» με τη συγκατάθεσή του.

Ο Ιβάν Ζντάνοφ, επικεφαλής του Ιδρύματος Καταπολέμησης της Διαφθοράς του Ναβάλνι, χαρακτήρισε την κίνηση «μεταφορά στην ίδια αποικία βασανιστηρίων, μόνο με ένα μεγαλύτερο νοσοκομείο, όπου παίρνουν σοβαρά άρρωστα άτομα».

«Επομένως, μπορεί να γίνει κατανοητό μόνο ότι η κατάσταση του Ναβάλνι έχει επιδεινωθεί και επιδεινωθεί με τέτοιο τρόπο που ακόμη και ο βασανιστής το παραδέχεται», είπε στο Twitter.

Ο επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι συνελήφθη όταν επέστρεψε στη Ρωσία τον Ιανουάριο μετά από ανάρρωση στη Γερμανία από αυτό που οι γερμανικές αρχές χαρακτηρίζουν ως «δηλητηρίαση με έναν απαγορευμένο νευρικό παράγοντα στη Ρωσία», και την οποία και οι δυτικές κυβερνήσεις ονόμασαν απόπειρα δολοφονίας. Το Κρεμλίνο αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη.

Ο Ναβάλνι προχώρησε σε απεργία πείνας στις 31 Μαρτίου για να διαμαρτυρηθεί «για την άρνηση των φυλακών να του παράσχουν θεραπεία για πόνο στα πόδια και στην πλάτη». Η Ρωσία λέει ότι έχει αντιμετωπιστεί καλά και είναι υπερβολική ασθένεια για να τραβήξει την προσοχή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν τη Ρωσία για απροσδιόριστες “συνέπειες” σε περίπτωση που ο Ναβάλνι πεθάνει στη ρωσική φυλακή. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ επρόκειτο να συζητήσουν την υπόθεση τη Δευτέρα.

Το Κρεμλίνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα για τυχόν περαιτέρω κυρώσεις και απέρριψε τις δηλώσεις ξένων χωρών για την υπόθεση. «Η κατάσταση της υγείας όσων καταδικάστηκαν και φυλακίστηκαν σε ρωσική επικράτεια δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι θέμα ενδιαφέροντος», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ.

Προειδοποιήσεις των αρχών να μην λάβουν μέρος οι πολίτες στις διαδηλώσεις υπέρ Ναβάλνι

Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών κάλεσε σήμερα τους πολίτες να μην λάβουν μέρος στις διαδηλώσεις που σχεδιάζονται αυτή την εβδομάδα σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον κρατούμενο Αλεξέι Ναβάλνι, η υγεία του οποιού έχει επιδεινωθεί εξαιτίας της απεργίας πείνας που πραγματοποιεί.

“Κάθε επιθετική ενέργεια από συμμετέχοντες σε δημόσιες συναθροίσεις που δεν έχουν λάβει άδεια, ειδικά απόπειρες πρόκλησης συγκρούσεων με τους αξιωματούχους επιβολής του νόμου, θα θεωρείται απειλή προς τη δημόσια ασφάλεια και θα καταστέλλεται άμεσα”, ανέφερε το υπουργείο.

“Το Ρωσικό Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων καλεί τους πολίτες να μη συμμετάσχουν σε μη εγκεκριμένες διαδηλώσεις και να βγουν στις πλατείες και στους δρόμους που οι διοργανωτές έχουν ορίσει ως τόπους διαδηλώσεων για την ημέρα της διοργάνωσής τους. Ο κίνδυνος μόλυνσης με τον κορονοϊό αυξάνεται με τις μαζικές συναθροίσεις”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

“Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων και άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου δεν θα επιτρέψουν αποσταθεροποίηση και θα εφαρμόσυν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την διατήρηση της τάξης στις περιοχές όλης της χώρας”, σημειώνεται.

Το υπουργείο διαβεβαίωσε ότι όλοι οι παραβάτες θα συλλαμβάνονται και θα θεωρούνται υπεύθυνοι.

Επιπλέον, το υπουργείο κάλεσε τους Ρώσους να ζητήσουν από ανήλικους συγγενείς τους να μην πάρουν μέρος στις διαδηλώσεις.

Χθες, οι σύμμαχοι του Αλεξέι Ναβάλνι είπαν ότι η ζωή του κρέμεται από μία κλωστή και ανακοίνωσαν σχέδια για τις μεγαλύτερες, όπως ελπίζουν ότι θα είναι, διαμαρτυρίες στην ιστορία της σύγχρονης Ρωσίας την Τετάρτη. Παράλληλα ο Γιοσέπ Μπορέλ, προειδοποίησε τη Ρωσία ότι ο επικριτής του Κρεμλίνου χρήζει ιατρικής βοήθειας.