Πλησιάζει η ανακοίνωση του πλάνου για την άρση των μέτρων σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η ανακοίνωση όπως όλα δείχνουν θα γίνει τη Δευτέρα, με τον πρωθυπουργό να έχει αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις σήμερα με την ομάδα των ειδικών επί της υγείας και την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, αλλά και με την task force που έχει δημιουργηθεί για την εκπόνηση του πλάνου.

Άρση των μέτρων σταδιακά

Η ημερομηνία που το γενικό πλαίσιο προβλέπει την άρση των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας και το άνοιγμα των μικρών εμπορικών καταστημάτων είναι η 4 Μαΐου.

Τότε θεωρείται ουσιαστικά το πρώτο ορόσημο του πλάνου, το οποίο θα ξεδιπλώνεται σταδιακά ανά εβδομάδα και εκτείνεται έως τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου. Το πλάνο αυτό, θα αξιολογείται διαρκώς και θα γίνονται προσαρμογές, όπου και όταν κριθεί αυτό απαραίτητο.

Επιπλέον, σε καταστήματα όπως και τα κομμωτήρια, τα κουρεία και τα κέντρα αισθητικής που θα επαναλειτουργήσουν από τις 4 Μαΐου, θα τηρούνται κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης (συγκεκριμένος αριθμός πελατών ανά τετραγωνικά μέτρα) κι όπου είναι εφικτό θα κλείνονται ραντεβού εκ των προτέρων.

Χωρίς βεβαιώσεις μετακίνησης

Για τις μετακινήσεις, είναι σαφές πως από την 4η Μαΐου τα SMS και οι βεβαιώσεις μετακινήσεων δεν θα είναι πλέον απαραίτητες, αλλά ορισμένοι περιορισμοί ενδέχεται να συνεχίσουν να υπάρχουν για μικρό χρονικό διάστημα και θα αφορούν κυρίως στις μετακινήσεις “εκτός έδρας”, δηλαδή από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία και αντίστροφα.

Οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες, πιθανό είναι να λάβουν συστάσεις για αυτοπεριορισμό.

Το ζήτημα του αυτοπεριορισμού, αναμένεται να θίξει και ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του, επισημαίνοντας αφενός όσα κερδήθηκαν με τη υπεύθυνη στάση των πολιτών εδώ και δύο μήνες περίπου, αφετέρου ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Κυρίως διότι είναι πολύ πιθανό, όπως ήδη έχει πει ο κ. Μητσοτάκης, ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας να εμφανιστεί το φθινόπωρο και η κατάσταση να είναι το ίδιο δύσκολη, εάν έως τότε δεν έχει βρεθεί κάποιο αποτελεσματικό φάρμακο ή εμβόλιο του κορονοϊού.

Σενάριο της σταδιακής επαναλειτουργίας των σχολείων

Όσον αφορά στα σχολεία, όλα δείχνουν ότι προκρίνεται το σενάριο της σταδιακής επαναλειτουργίας, με τους μαθητές της Γ’ Λυκείου να μπαίνουν πρώτοι στις αίθουσες στις 11 ή 18 Μαΐου και να ισχύουν αυστηροί κανόνες υγιεινής και πρόληψης (λιγότεροι μαθητές ανά τμήμα, αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των θρανίων κτλ.). Από εκεί και πέρα, εναπόκειται στους ειδικούς επί της υγείας να εισηγηθούν την κατάλληλη στιγμή εάν μέχρι το τέλος Μαΐου θα μπουν στις τάξεις και οι μαθητές των υπόλοιπων τάξεων του Λυκείου και του Γυμνασίου και στη συνέχεια αυτοί των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων, με πιθανή σε αυτή την περίπτωση μια μικρή παράταση του σχολικού έτους έως τα τέλη Ιουνίου.