Από τις 27 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσαν χθες οι ευρωπαϊκές αρχές αφού στις 21 του μήνα αναμένεται να πάρει έγκριση το εμβόλιο της Pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Όσον αφορά στη χώρα μας, στον Ευαγγελισμό, το εμβολιαστικό κέντρο έχει στηθεί στο ισόγειο του κτιρίου του «Οίκου των Αδελφών Νοσοκόμων». Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι 50 άτομα, εργαζόμενοι του νοσοκομείου.

Όλες οι λεπτομέρειες για τον εμβολιασμό, την επιχείρηση «Ελευθερία», θα συζητηθούν στη σύσκεψη που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με τους υπουργούς και τα κυβερνητικά στελέχη που εμπλέκονται στο σχέδιο.

Την επιχείρηση αναμένεται να συντονίσει ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος θα είναι ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της εκστρατείας ενημέρωσης της κυβέρνησης για το εμβόλιο. Στο πλαίσιο αυτής, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, προβλέπεται τακτική ενημέρωση στα πρότυπα αυτής για τον κορονοϊό που ξεκίνησε από τον περασμένο Μάρτιο με τους Νίκο Χαρδαλιά και Σωτήρη Τσιόδρα. Επίσης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης θα γίνουν γνωστά τα ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των δόσεων που θα παραλάβει η Ελλάδα μέσω της ΕΕ στην πρώιμη φάση. Υπολογίζεται πως θα είναι περίπου 300.000 δόσεις, οι οποίες θα είναι μειωμένες σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό λόγω του επίσης μειωμένου αριθμού δόσεων που θα διανεμηθεί σε επίπεδο ΕΕ.

25 εκατ. δόσεις το πρώτο εξάμηνο του 2021

Σε κάθε περίπτωση και με βάση τις συμφωνίες με την ΕΕ, η Ελλάδα έχει λαμβάνειν 25 εκατ. δόσεις έως το τέλος του α’ εξαμήνου του 2021.

Λόγω των δύο δόσεων, τα εμβόλια επαρκούν για 12,5 εκατ. άτομα και άρα υπερκαλύπτουν τον πληθυσμό της χώρας. Σε κανονικές συνθήκες, από το Φεβρουάριο αναμένεται ν’ αρχίσει η κανονική ροή και οι δόσεις που θα παραληφθούν να ικανοποιήσουν το στόχο που έχει τεθεί από την κυβέρνηση για τον εμβολιασμό έως και 2.117.000 ατόμων σε μηνιαία βάση.

Η προτεραιοποίηση προβλέπει τον εμβολιασμό των υγειονομικών και εν συνεχεία των ευπαθών ομάδων. Η εξειδίκευση για τις ευπαθείς ομάδες θα γίνει από την επιτροπή που θα τρέξει την επιχείρηση «Ελευθερία», ενώ, όπως ήδη ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν από κοινού στην Ευρώπη στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου.