«Η παραλλαγή Όμικρον θα επικρατήσει της Δέλτα και τους επόμενους μήνες περισσότερα από τα μισά κρούσματα θα οφείλονται στην Όμικρον», τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στη σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε πως στις 15 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών.

«Η εξέλιξη της πανδημίας μας επιφυλάσσει συνεχώς ανατροπές. Εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον δημιουργήθηκε παγκόσμιος συναγερμός. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων – 50 – εκ των οποίων οι 22 εντοπίζονται στην πρωτείνη- ακίδα και οι 10 στην περιοχή πρόσδεσης του με τον υποδοχέα των κυττάρων. Συγκριτικά η παραλλαγή Δέλτα έχει εννέα μεταλλάξεις στην περιοχή της ακίδας», ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου στην αρχή της ενημέρωσης.

Όπως είπε, τα τρία σημαντικά θέματα που θα διαμορφώσουν την τελική επίδραση του στελέχους Ομικρον είναι:

  1. Πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός
  2. Πόσο ικανός είναι να παρακάμπτει τα αντισώματα
  3. Πόσο επιβαρυντικός ενδεχόμενα είναι στην κλινική έκφραση της νόσου

Η κυρία Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι θα απαιτηθεί χρόνος για να δοθούν απαντήσεις.

Σύμφωνα με την ίδια, τα στοιχεία, ωστόσο, δείχνουν ταχεία μεταφορά της μετάλλαξης. Ο ιός μπορεί να προκαλέσει 3 έως 6 φορές περισσότερες λοιμώξεις από ότι η μετάλλαξη Δέλτα στο ίδιο διάστημα. Παρακάμπτει σε κάποιο βαθμό το ανοσιακό σύστημα και προκαλεί επαναλοιμώξεις. Ο αριθμός επαναλοιμώξεων είναι υπερτριπλάσιος έως και υπερτετραπλάσιος.

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι η θέση πολλών ειδικών είναι παρόμοια, πως είναι εξαιρετικά απίθανο οι μεταλλάξεις να ακυρώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, κάτι το οποίο χαρακτήρισε αισιόδοξο στοιχείο, που αντιρροπεί τον όποιο πανικό δημιουργείται.

Η πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης των εμβολίων που χορηγούνται, η οποία αυξάνει 20 φορές το επίπεδο εξουδετερωτικών αντισωμάτων με βάση τεκμηριωμένη μελέτη από το Ισραήλ και υπογράμμισε πως ο εμβολιασμός μειώνει τον αριθμό κρουσμάτων στην κοινότητα.

Όπως είπε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με βάση τη διαφαινόμενη μεταβολή του κινδύνου μόλυνσης επανεξέτασε τις συστάσεις χορήγησης της τρίτης δόσης και ομόφωνα αποφάσισε τη χορήγηση σε όλους άνω των 18 ετών στος τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού και λοίμωξης.

Ο εμβολιασμός προκαλεί κυτταρική ανοσία που συνεχίζει να αυξάνει και να ωριμάζει ακόμα και αν τα αντισώματα μειώνονται. Η λειτουργικότητα των Τ κυττάρων -κυτταρική ανοσία- ελάχιστα επηρεάζεται από τις μεταλλάξεις.

Παρακολουθείστε την ενημέρωση:Eνημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19

Στις 15 Δεκεμβρίου αρχίζει ο εμβολιασμός παιδιών 5-11 ετών

Στις 15 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξει της Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η παραλαβή της πρώτης παρτίδας εμβολίων θα γίνει στις 13 Δεκεμβρίου, ενώ εμβολιαστικά κέντρα για παιδιά έχουν οριστεί σε 75 περιοχές της χώρας.

Οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας και σε νοσοκομεία και σταδιακά θα προστίθενται περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα.

Στην Αττική οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σε 5 εμβολιαστικά σημεία:

Παίδων Αγία Σοφία
Παίδων Πεντέλης
Ασκληπιείο Βούλας
Κέντρο Υγείας ”Αγία Σοφία” στον Πειραιά
Κέντρο υγείας Περιστερίου

Αναλυτικές οδηγίες θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr την Παρασκευή, πρόσθεσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Σημειώνεται πως τα παιδιά θα εμβολιαστούν αποκλειστικά με Pfizer, μετά την έγκριση που έλαβε από τον EMA, ενώ η χορήγηση θα γίνεται με το 1/3 της κανονικής δόσης που λαμβάνουν οι ενήλικοι.