Αυλαία ανοίγει σήμερα από τις 8 το πρωί στις 1.000 κάλπες ανά την Ελλάδα για τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, για την ανάδειξη τόσο της νέας Κεντρικής Επιτροπής όσο και του Προέδρου. Μετά το κλείσιμο της κάλπης το βράδυ της Κυριακής, το προσωπικό στοίχημα και το όραμα του Αλέξη Τσίπρα για την εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ σ’ ένα σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς ως κορμού των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας θα έχει ολοκληρωθεί. Με ψηφιακό μετασχηματισμό, με κοινωνική γείωση, με συνδιαμόρφωση των κρίσιμων πολιτικών αποφάσεων μαζί με τα μέλη του κόμματος, με ποσόστωση 50-50 ανδρών – γυναικών. Το στίγμα του έδωσε με σαφήνεια για την επομένη των εκλογών και το νέο ΣΥΡΙΖΑ ο ίδιος μιλώντας στο Kontra: «Ένα κόμμα που θέλει ν’ αλλάξει τη χώρα πρέπει να είναι μέσα στα κινήματα, τα συνδικάτα, τους συλλόγους, εκεί που ζει και αναπνέει η κοινωνία. Για μας η ανασυγκρότηση και η ανανέωση του κόμματος ξεκινάει τη Δευτέρα. Είμαστε η κυβερνώσα Αριστερά. Εμείς τολμάμε να λερώσουμε τα χέρια μας».

Μπορεί οι νέοι συσχετισμοί να ενδιαφέρουν το εσωτερικό του κόμματος, ωστόσο το μεγάλο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην προσέλευση του κόσμου στις κάλπες για την ανάδειξη του Προέδρου. Αν και αδιαμφισβήτητος και μοναδικός υποψήφιος ο Αλέξης Τσίπρας, η Κουμουνδούρου έχει δώσει ευρύτερα πολιτικά χαρακτηριστικά στη διαδικασία. Ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε την σημερινή μέρα «την πρώτη σημαντική Κυριακή» απευθύνοντας προσκλητήριο στους «αριστερούς, προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες» να προσέλθουν στις κάλπες, στέλνοντας ένα μήνυμα για τη δεύτερη σημαντική Κυριακή, αυτή των εθνικών εκλογών.

Κεντρική πολιτική επιδίωξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και να σταλεί ένα «ξεκάθαρο μήνυμα πολιτικής αλλαγής». Όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει κατά την προεκλογική καμπάνια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας: «Θέλουμε τα 1.000 εκλογικά τμήματα να γίνουν 1.000 ‘ταχυδρομεία’ μέσα από τα οποία οι πολίτες θα στείλουν συστημένο το ‘λογαριασμό’ σε αυτόν που μας οδήγησε σήμερα εδώ, στον κ. Μητσοτάκη», «θέλουμε το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής μαζί με το μήνυμα της ελπίδας να πάει απ’ άκρη σε άκρη σε όλον τον τόπο».

Το μομέντουμ

Η Κουμουνδούρου ρίχνεται σε αυτή τη μάχη κοινωνική γείωσης σε μία συγκυρία που χαρακτηρίζεται θετική, από όλα τα στελέχη του, καθώς συμπίπτει με τη ραγδαία φθορά της κυβέρνησης και προσωπικά του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, την σταθερή άνοδο των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μετά από δύο χρόνια δημοσκοπικής καθήλωσης (η πραγματική διαφορά εκτιμάται στις 4 ποσοστιαίες μονάδες) και τις εξωπραγματικές και αβίωτες διαστάσεις που λαμβάνει η ακρίβεια λόγω και των κυβερνητικών χειρισμών.

Ενδεικτικό του «μομέντουμ» που επιχειρεί να εκμεταλλευθεί το επιτελείο της Κουμουνδούρου είναι το κεντρικής πολιτικής αντιπαράθεσης σύνθημα που επελέγη: «Στις 15 Μαΐου ψηφίζουμε όλοι, τους στέλνουμε πίσω το λογαριασμό». «Μότο» επιθετικού μάρκετινγκ που παραπέμπει ευθέως στους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ που προκαλούν ίλιγγο σε κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση.

Αυτό εξάλλου αποτέλεσε και την αιχμή του δόρατος όχι μόνο της καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ αλλά και των περιοδειών που πραγματοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας τόσο σε γειτονιές της Αθήνας όσο και σε πολλά μέρη της περιφέρειας.

Οι στόχοι

Είναι σαφές πως η δημοψηφισματικού χαρακτήρα προσέγγιση της Κουμουνδούρου στην σημερινή εκλογική διαδικασία αποσκοπεί σε τρεις στόχους:

  1. Να ξεπεράσει το σκόπελο ενδεχόμενης χαλαρής ψήφου από τα ήδη μέλη του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ.
  2. Να ενεργοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους από τους ψηφοφόρους του κόμματος (στις εκλογές του Ιουλίου έλαβε 1,8 εκατ. ψήφους) να προσέλθουν στις εσωκομματικές κάλπες, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της αντιστοίχησης του εκλογικού με τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ και του ποιοτικού μετασχηματισμού.
  3. Να αποτελέσει το αποτέλεσμα της διαδικασίας όχι μόνο διάψευση της εικόνας καθήλωσης που δημιουργεί ο φιλοκυβερνητικός Τύπος μέσα από σειρά σφυγμομετρήσεων αλλά και ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα προς την κυβέρνηση, με τη συμπλήρωση του τρίτου έτους του βίου της και ενώ εισερχόμαστε σε de facto προεκλογική περίοδο.

Ο πήχης

Αν και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας όλη την περίοδο μέχρι τις σημερινές κάλπες απέφυγε να ποσοτικοποιήσει τον πήχη, είναι σαφές πως το στοίχημά του είναι εξαψήφιο. Τα 24.000 μέλη του 2016 έγιναν 61.600 εγγεγραμμένα μέχρι τις 23 Μαρτίου, δύο μήνες πριν τις εκλογές και πλέον κάθε νούμερο που θα ξεπερνά τις 100.000 μέλη, πολλώ δε μάλλον ο διπλασιασμός τους σε 120.000, θα είναι μία σημαντική επιτυχία για την Κουμουνδούρου και θα συνδράμει στην αντιστοίχηση του εκλογικού με τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ.

Η προσπάθεια του ΚΙΝΑΛ και του φιλοκυβερνητικού Τύπου για σύγκριση με το νούμερο που ανακοίνωσε η Χαριλάου Τρικούπη στο δημοψήφισμα για το όνομά της είναι μία «παγίδα» στην οποία δεν φαίνεται διατεθειμένη να πέσει η Κουμουνδούρου. Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση του Γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Τζανακόπουλου στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο iEidiseis.gr: «Ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές τον Ιούλιο του 2019 έλαβε 1.780.000 ψήφους με οργανωμένα κομματικά μέλη περίπου 24.000. Το ΚΙΝΑΛ στις ίδιες εκλογές είχε πάρει 457.000 ψήφους. Είναι ασύγκριτα τα μεγέθη έτσι κι αλλιώς, διαφορετικών οργανισμών με διαφορετικές διαδικασίες. Εμείς προχωράμε σε αυτές τις καινούριες διαδικασίες, με δημοκρατικές τομές, γιατί πιστεύουμε ότι το κόμμα μας πρέπει να αντιστοιχήσει την οργανωτική του συγκρότηση με την εκλογική και κοινωνική του επιρροή. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, το πλήθος των φίλων του κόμματος, οι υποστηρικτές του, η νέα γενιά, οι άνθρωποι που σήμερα ασφυκτιούν, οι άνθρωποι που εμπιστεύονται τον Αλέξη Τσίπρα την Κυριακή θα είναι εκεί και δεν θα αφήσουν κανένα περιθώριο συγκρίσεων. Και την ίδια στιγμή θα συστρατευτούν, θα ενώσουν τις διαφορετικές τους πορείες σε ένα μεγάλο ποτάμι ελπίδας, πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής».

Η διαδικασία

Από τις 8.00 π.μ. μέχρι και τις 8.00 μ.μ. οι ψηφοφόροι θα προσέρχονται στα περίπου 1.000 εκλογικά κέντρα που έχουν στηθεί σε όλες τις περιφέρειες ανά τη χώρα. Σε κάθε εκλογικό τμήμα θα υπάρχουν δύο διαφορετικές κάλπες: μία για την εκλογή του Προέδρου και μία για την εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ο πολίτης πρέπει να έχει μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο Υγείας ή άδεια διαμονής ή visa ή μπλε βεβαίωση. Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία έχει οριστεί καταβολή εκλογικής συνδρομής 2 ευρώ, από την οποία απαλλάσσονται οι άνεργοι και οι νέοι έως 30 ετών.

Δικαίωμα ψήφου για την εκλογή του Προέδρου έχουν όλες και όλοι από την ηλικία των 15 ετών και άνω. Τόσο τα ήδη υπάρχοντα μέλη του κόμματος όσο και όσοι εγγράφονται σήμερα κατά τη διεξαγωγή των εκλογών επιτόπου στα εκλογικά τμήματα, συμπληρώνοντας την αίτηση εγγραφής νέου μέλους. Σύμφωνα με την εγκύκλιο για τις εκλογές, όλα τα μέλη του κόμματος ανεξαρτήτως ημερομηνίας εγγραφής τους μπορούν να ψηφίσουν σε όλα τα εκλογικά τμήματα της χώρας στην κάλπη εκλογής Προέδρου. Όσοι εγγράφονται την ημέρα της ψηφοφορίας ή είναι ήδη μέλη αλλά έχουν εγγραφεί μετά τις 21 Μαρτίου, μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα ανά την Ελλάδα. Επίσης, όσοι είναι ήδη μέλη και έχουν εγγραφεί έως τις 21 Μαρτίου και βρεθούν εκτός της Περιφέρειας στην οποία ανήκουν, μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα ανά την Ελλάδα αλλά μόνο για Πρόεδρο.

Δικαίωμα ψήφου για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής έχουν όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έχουν εγγραφεί έως τις 21 Μαρτίου και ψηφίζουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα εντός της Περιφέρειας στην οποία ανήκουν.

Από χθες, Σάββατο, και σήμερα από τις 8:00 πμ έως τις 8:00 μμ διεξάγονται και οι ψηφοφορίες για το Καταστατικό, με ειδικό πληροφορικό σύστημα με την ευθύνη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ). Δικαίωμα συμμετοχής στις ψηφοφορίες για το καταστατικό, μετά από τη σχετική απόφαση της ολομέλειας του Συνεδρίου έχουν οι σύνεδροι που ψήφισαν στις κάλπες του συνεδρίου το Σάββατο 16 Απριλίου.

Την κεντρική ευθύνη της εκλογικής διαδικασίας για την εκλογή του Προέδρου και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει η ΚΕΦΕ, η οποία αποτελείται από 11 μέλη, όπως αυτά ορίστηκαν από το Συνέδριο μετά από πρόταση του Προεδρείου του Συνεδρίου, με πρόεδρο τον Ηλία.