Στις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με αξιωματούχους της Ε.Ε., μεταβαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος. Αφορμή για το ταξίδι του είναι τα γεγονότα στη Λέσβο και η φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας, αλλά και το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να παρουσιαστεί η επίσημη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο σύμφωνο.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος θα συναντηθεί αύριο Τρίτη με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, τον επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ελευθεριών και Δικαιωμάτων των Πολιτών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ. Επίσης, θα συναντηθεί με τους Έλληνες ευρωβουλευτές των κομμάτων που εκπροσωπούνται στην ελληνική Βουλή.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης θα ενημερώσει τους συνομιλητές του για την κατάσταση στη Μόρια, έπειτα από την καταστροφή του ΚΥΤ και την πορεία των εργασιών προσωρινής στέγασης των προσφύγων και μεταναστών. Επίσης, θα τους ενημερώσει για την παροχή διεθνούς βοήθειας και για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.