Τελευταίες ημέρες πριν το lockdown στην εστίαση και νεαροί διασκεδάζουν χωρίς μάσκα στις πλατείες χωρίς να τηρούν κανένα μέτρο αυτοπροστασίας κι απόστασης, ενώ έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε καταστήματα εστίασης όπου επιβλήθηκαν πρόστιμα 5.000 και 10.000 ευρώ για τη μη τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού.

Οι εικόνες ήταν για άλλη μια νύχτα απογοητευτικές. Λίγες ώρες μόλις μετά το δραματικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα νέα μέτρα, αλλά κι ελάχιστες μετά την ανακοίνωση των 2.056 κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα, δυστυχώς υπάρχουν πολλοί που συνεχίζουν να παίρνουν την κατάσταση αψήφιστα. Μέχρι τις 12:30 συνωστίστηκαν νέοι σε πάρτι χωρίς αύριο σε πολλές πλατείες του λεκανοπεδίου με την εικόνα να είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Και χθες το βράδυ, τα αρμόδια κλιμάκια πραγματοποίησαν ελέγχους σε Γλυφάδα, Μπουρνάζι, Γκάζι και Πειραιά. Δύο πρόστιμα επιβλήθηκαν και μάλιστα στο ένα, στο Μπουρνάζι υπήρξε κι ένταση μεταξύ του κλιμακίου και του καταστηματάρχη, καθώς κόπηκε πρόστιμο για μη χρήση μάσκας, ενώ και στο Γκάζι υπήρξε ανάλογη περίπτωση με πρόστιμο 5.000 ευρώ κι αναστολή λειτουργίας για 14 μέρες.

Φαινόμενα συνωστισμού ωστόσο, παρατηρήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη των 839 ημερήσιων κρουσμάτων. Ειδικά έξω από τον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας στην Θεσσαλονίκη χρειάστηκε να επέμβει η Αστυνομία για να διαλυθεί η παρέα νεαρών που συνωστίστηκε στο σημείο.

Μεγάλο είναι το στοίχημα και για τις εκκλησίες. Από σήμερα θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας σε ό,τι αφορά στους χώρους λατρείας. Υπάρχει περιορισμός για 9 άτομα σε κάθε ναό και οι υπεύθυνοι των ιερών ναών κάνουν έκκληση στους πιστούς για να μην πάει ο κόσμος στις εκκλησίες. Θα υπάρχει χρόνος για ατομική προσευχή μετά τις 10:00 που θα ολοκληρωθεί η λειτουργία.

Στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, που βρίσκονται στο Β επίπεδο επιτρέπεται η παρουσία μόλις 9 ατόμων σε όλη την εκκλησία, ενώ στις περιοχές του Α επιπέδου επιτρέπονται 1 άτομο ανά 10 τμ και έως 50 καθήμενοι.

Αναλυτικά, από την Τρίτη ισχύει με τα νέα μέτρα:

1.Υποχρεωτική χρήση μάσκας, παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, καθώς όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, «η μάσκα είναι το καλύτερο μέσο προστασίας που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή. Είναι το εμβόλιο πριν το εμβόλιο». Η επιβίβαση σε μέσο μαζικής μεταφοράς δεν επιτρέπεται χωρίς χρήση μάσκας.

2.Περιορισμός της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 5 π.μ. σε όλη τη χώρα, προκειμένου, όπως εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς, να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις. Του μέτρου εξαιρούνται όσοι μετακινούνται για εργασία και για λόγους υγείας.

3.Τηλεργασία τουλάχιστον 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ώστε να προστατεύεται η υγεία αλλά να συνεχιστεί η λειτουργία των επιχειρήσεων.

4.Τηλεκπαίδευση σε όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με εξαίρεση τις κλινικές και τα εργαστήρια των τελειόφοιτων.

5.Σε όλη τη χώρα επίσης αναστέλλονται τα επισκεπτήρια σε όλες τις δομές πρόνοιας.

6.Σε όλη τη χώρα μένουν ανοιχτά το λιανεμπόριο, το χονδρεμπόριο, η βιομηχανία, τα σχολεία, οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι, τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς διευκρίνισε πως δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.