Η τηλεφωνική συνομιλία του γιατρού του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, Λεοπόλδο Λούκε, με τα επείγοντα, όπου κάλεσε για βοήθεια, λίγες στιγμές μετά την ανακοπή που υπέστη ο θρυλικός Αργεντινός ποδοσφαιριστής ήρθε στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, η κλήση πραγματοποιήθηκε στις 12:17 μ.μ. της Τετάρτης (25/11), ενώ εκτιμάται πως ο Μαραντόνα είχε εκπνεύσει από τις 12:00 και το γεγονός ότι ο Λούκε δεν ενημερώνει το νοσοκομείο για το ποιος είναι ο άνθρωπος που έχει ανάγκη για βοήθεια και αντ’ αυτού δίνει το δικό του όνομα, «φουντώνει» τα σενάρια για αμέλεια των ανθρώπων που φρόντιζαν τον «Ντιεγκίτο», η οποία οδήγησε στον θάνατό του από ανακοπή καρδιάς.

Η συνομιλία του γιατρού με τα επείγοντα

Επείγοντα: Γεια σας, επείγοντα 911.

Γιατρός: Γεια σας, τι κάνετε… Μιλώ… Μπορείτε να στείλετε αμέσως ασθενοφόρο στην γειτονιά Σαν Αντρές;

Επείγοντα: Σε ποιο μέρος;

Γιατρός: Τίγρε.

Επείγοντα: Ποιος είναι ο δρόμος;

Γιατρός: Είναι η γειτονιά Σαν Αντρές, ο δρόμος είναι Ιτάλια.

Επείγοντα: Σε ποιο μέρος της γειτονιάς;

Γιατρός: Είναι στο 45, μπορούν να εισέλθουν και να ρωτήσουν.

Επείγοντα: Τι συνέβη;

Γιατρός: Υπάρχει ένας άνθρωπος, ο οποίος φαίνεται πως έχει υποστεί ανακοπή καρδιάς. Υπάρχουν γιατροί που τον παρακολουθούν.

Επείγοντα: Είναι άνδρας ή γυναίκα;

Γιατρός: Άνδρας.

Επείγοντα: Γνωρίζετε περίπου την ηλικία;

Γιατρός: Είναι περίπου 60 ετών.

Επείγοντα: Ποιο είναι το επώνυμο;

Γιατρός: Λεοπόλδο Λούκε.

Επείγοντα: Κλείνω και ενημερώνω.

Γιατρός: Σας ευχαριστώ. Γεια σας.

Οι αντιφατικές καταθέσεις των νοσοκόμων

Δημοσιεύματα στην Αργεντινή, τα οποία επιβεβαιώθηκαν και από δικαστικές αρχές, αναφέρουν πως ο Ρικάρντο, ένας από τους νοσοκόμους που φρόντιζαν τον Μαραντόνα, κατέθεσε πως κατά την αλλαγή της βάρδιας του στις 6:30 το πρωί της Τετάρτης ο «Ντιεγκίτο» ήταν ζωντανός. Το ίδιο κατέθεσε και η νοσηλεύτρια που ανέλαβε την επόμενη βάρδια μέχρι τις 12 το μεσημέρι. Η Ζιζέλα, μιλώντας στην αργεντίνικη εφημερίδα «Clarion», υποστήριξε πως στις 6:30 π.μ. περίπου ο Ντιέγο ανέπνεε κανονικά και έδινε σημάδια ζωής. Αυτό σημαίνει πως το τελευταίο άτομο που φαίνεται να τον είδε ζωντανό είναι ο νοσοκόμος Ρικάρντο στις 6:30 την Τετάρτη κι όχι ο ανιψιός του Τζόνι Εσπόσιτο, στις 11:30 το βράδυ της Τρίτης (24/11). Ερωτήματα υπάρχουν για το κατά πόσον ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο ιατρικής περίθαλψης, καθώς η νοσοκόμα παραδέχθηκε ότι αναγκάστηκε να υποβάλει έκθεση ότι εκείνο το πρωί είχε τον έλεγχο του Μαραντόνα, ενώ στην πραγματικότητα τον άφησε να ξεκουραστεί.