Δεν σταματά τις προκλητικές δηλώσεις ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χαρακτηρίζοντας για άλλη μια φορά ως τουρκική, την μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, και να καθιστά σαφές, ότι η χώρα του θα συνεχίσει να στηρίζει αμφισβητούμενες κινήσεις όπως το άνοιγμα των Βαρωσίων στην Κύπρο.

Ο ίδιος μιλώντας σήμερα στην επιτροπή του προϋπολογισμού της βουλής, ισχυρίστηκε ότι τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων προασπίζονται με βάση το διεθνές δίκαιο στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, ενώ ανέφερε ότι η Τουρκία απαντά στις ενέργειες της Ελλάδας και της Κύπρου χωρίς δισταγμό.

Παράλληλα και καταδεικνύοντας την ενόχληση της Άγκυρας μετά την ψυχρολουσία από τον Τζο Μπάιντεν, εξαπέλυσε νέα πυρά κατά των ΗΠΑ.

«Απαντάμε σε Ελλάδα – Κύπρο χωρίς δισταγμό»

Ειδικότερα ο κ. Τσαβούσογλου, ανέφερε, σύμφωνα με το sigmalive: «Απαντήσαμε και απαντούμε στα βήματα που γίνονται εναντίον μας από το δίδυμο Ελλάδας – Κύπρου χωρίς δισταγμό. Από την άλλη πλευρά, η έκκλησή μας για διάλογο ισχύει πάντα. Η πρόταση του προέδρου μας για μια περιεκτική διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο είναι στο τραπέζι. Επανεκινήσαμε τις διερευνητικές επαφές (διαβουλεύσεις) με την Ελλάδα με την πεποίθηση ότι μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματά μας μέσω εποικοδομητικού διαλόγου. Έχουμε πραγματοποιήσει 3 γύρους συναντήσεων».

O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης και στη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, υποστηρίζοντας ότι είναι για την Τουρκία «κόρη οφθαλμού», ενώ την αποκάλεσε «τουρκική».

«Οι ομογενείς μας στα Βαλκάνια αποτελούν κόρη οφθαλμού για εμάς. Συνεχίζουμε να στεκόμαστε στο πλευρό των ομογενών μας σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως στους Τούρκους της Δυτικής Θράκης, τους Τατάρους της Κριμαίας, τους Τούρκους στη Γεωργία, τους Τούρκους Ουιγούρους, τους Τούρκους στη Μολδαβία, τους Τουρκομάνους στο Ιράκ και τη Συρία».

«Συνεχίζουμε να στηρίζουμε κινήσεις όπως το άνοιγμα των Βαρωσίων»

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε την τουρκική θέση για «λύση» δύο κρατών και δήλωσε προκλητικά ότι τα βήματα της ΤΔΒΚ, που ανατρέπουν τα δεδομένα, όπως το άνοιγμα των Βαρωσίων, θα συνεχίσουν να υποστηρίζονται από την Τουρκία.