Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ βρίσκεται σήμερα στην Άγκυρα για συνομιλίες εν μέσω πληροφοριών ότι η Τουρκία είναι κοντά στη διαμεσολάβηση μιας συμφωνίας για την επανεκκίνηση των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Ρωσία και Ουκρανία μαζί αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών σίτου.

Η Ουκρανία συνήθιζε να μεταφέρει τη συντριπτική πλειονότητα των σιτηρών της μέσω των λιμανιών της, όπως της Οδησσού και της Μαριούπολης, που μετακινούσαν το 90% των εξαγωγών πριν από την εισβολή της Ρωσίας.

Όμως η Ρωσία έχει καταστρέψει τη Μαριούπολη και έχει αποκλείσει άλλα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Εν τω μεταξύ, η Οδησσός κατά την ρωσική εισβολή στη χώρα προετοιμάστηκε για επιθέσεις κατά της πόλης με την τοποθέτηση ναρκών, οι οποίες θα πρέπει να αφαιρεθούν πριν από την επανέναρξη της εμπορευματικής κυκλοφορίας.

Η κατάσταση σήμερα

Τα πλοία που είναι φορτωμένα με ουκρανικά σιτηρά και πετρέλαιο έχουν «κολλήσει», με εκατομμύρια ακόμη τόνους να βρίσκονται στην αναμονήσε όλη τη χώρα.

Ουκρανός αξιωματούχος μιλώντας στο Politico Playbook, είπε ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης σιτηρών και πετρελαίου της χώρας – αυτές που οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν ακόμη καταστρέψει – είναι πλέον εντελώς γεμάτες.

Το αδιέξοδο έχει πυροδοτήσει φόβους για επισιτιστική κρίση, η οποία θα έπληττε ιδιαίτερα την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Μία από τις πιθανές λύσεις στο πρόβλημα των ουκρανικών εξαγωγών είναι το σχέδιο της Τουρκίας, η οποία προσφέρει τη βοήθειά της για την αποναρκοθέτηση των υδάτων γύρω από την Οδησσό, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να δεσμευτεί ότι δεν θα χρησιμοποιήσει αυτές τις εμπορικές οδούς για να επιτεθεί στο βασικό λιμάνι της Ουκρανίας. Τα Ηνωμένα Έθνη επιθυμούν να μεσολαβήσουν σε μια συμφωνία. Μάλιστα ο συντονιστής του ΟΗΕ για την έκτακτη βοήθεια Μάρτιν Γκρίφιθς βρέθηκε στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα για συνομιλίες.