Της Ελευθερίας Κούρταλη

Ξεκινούν οι διαδικασίες για την έκδοση του “πράσινου” ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ και διάρκειας 5,5 ετών της Μυτιληναίος μετά την ολοκλήρωση των εξ αποστάσεως συναντήσεων των συντονιστών-αναδόχων της έκδοσης με τους επενδυτές, οι οποίες είχαν ξεκινήσει στις 19 Απριλίου 2021, καθώς και την ολοκλήρωση του σημερινού τελικού global investor call το οποίο θα γίνει στις 13:00 ώρα Ελλάδας. Η τελική τιμολόγηση της έκδοσης αναμένεται να διαμορφωθεί αύριο, ενώ η αρχική τιμολόγηση, σύμφωνα με πληροφορίες. κινείται στην περιοχή του 2,5%.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η αρχική τιμολόγηση είναι στα ίδια επίπεδα με την απόδοση του 5ετούς ομολόγου που εξέδωσε η Μυτιληναίος τον Νοέμβριο του 2019, και η οποία σήμερα διαμορφώνεται στο 1,62%.

Οι BNP Paribas, Citigroup και HSBC, είναι οι γενικοί συντονιστές της έκδοσης, ενώ συνδιαχειριστές του βιβλίου προσφορών είναι οι Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Credit Suisse, Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley και Nomura.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, τα κεφάλαια που θα αντληθούν, θα κατευθυνθούν στην εξόφληση υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων, στη χρηματοδότηση γενικών εταιρικών σκοπών και στην καταβολή των προμηθειών και εξόδων της έκδοσης.

Συγκεκριμένα, 300 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην αποπληρωμή των τραπεζικών δανείων της εισηγμένης που λήγουν το 2025, τα 192 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την χρηματοδότηση εταιριών σκοπών συμπεριλαμβανομένων των πράσινων projects, ενώ 8 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε προμήθειες και έξοδα της έκδοσης.