Μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός αναθερμαίνει τις διεθνείς επαφές του και τις σχέσεις του με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, με το βλέμμα στραμμένο στην «προοδευτική διακυβέρνηση».

Η υποχώρηση της πανδημίας και η επιστροφή όλων των Ευρωπαίων στις δια ζώσης συνεδριάσεις έγινε ασμένως δεκτή στην Κουμουνδούρου, καθώς ήταν ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους άνοιξαν οι πόρτες των Ευρω-σοσιαλιστών για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ευρωπαϊκός παίκτης»

Ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τις προσκλήσεις που έλαβε από την συγκεκριμένη πολιτική οικογένεια, θέλει να αναθερμάνει τις επαφές του και να τονώσει εκ νέου το προφίλ του «ευρωπαϊκού παίκτη», που καλλιεργούσε όσα χρόνια ήταν πρωθυπουργός.

Το βασικό στοιχείο της ανάλυσης και των προβλέψεων που επικρατούν στην Κουμουνδούρου για την «επόμενη μέρα» μετά την πανδημία, είναι πως θα ανοίξει μία μεγάλη πανευρωπαϊκή συζήτηση και θα απαιτηθεί συστράτευση των προοδευτικών δυνάμεων σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο.

Ο διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία της CDU, Άρμιν Λάσετ, επανέφερε ζήτημα δημοσιονομικής ορθοδοξίας στην Ευρωζώνη αμέσως μόλις λήξει η πανδημία –«ξορκίζοντας», μάλιστα, το σενάριο αμοιβαιοποίησης χρέους- ενισχύει την εκτίμηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ότι η συζήτηση και το debate της «επόμενης μέρας» δεν αφορούν την ελληνική πολιτική σκηνή, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη.

Μπαράζ επαφών και γεμάτη ατζέντα

Το πρόγραμμα του προέδου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που ξεκινά σήμερα, είναι εξαιρετικά φορτωμένο:

  • Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται από σήμερα ως τις 26 Ιουνίου στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.
  • Στις Βρυξέλλες θα συμμετάσχει με το καθεστώς του παρατηρητή στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο της Ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών-PES (Πέμπτη 24/06, 11:00-12:30).
  • Παράλληλα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου David Sassoli (Πέμπτη 24/06, 17:00),
  • τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομίας Paolo Gentiloni (Πέμπτη 24/06, 09:30) και τους Προέδρους και Συμπροέδρους των προοδευτικών Ευρωπαϊκών κομμάτων –
  • τη Συμπρόεδρο της Ευρωομάδας των Πρασίνων Ska Keller (Tετάρτη 23/06, 20:10),
  • τoν Συμπρόεδρο της Ευρωομάδας της Αριστεράς, Martin Schirdewan (Πέμπτη 24/06, 16:00)
  • την Πρόεδρο της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών Iratxe Garcia Perez (Πέμπτη 24/06, 18:00).

Επιπλέον στο Βερολίνο θα συμμετάσχει, με το καθεστώς του παρατηρητή, για πρώτη φορά σε τακτική Συνάντηση των Ευρωσοσιαλιστών Ηγετών (Παρασκευή 25/06, 19:00), ενώ θα συναντήσει και τους Συμπρόεδρους της Die Linke Susanne Hennig-Wellsow και Janine Wissler (Παρασκευή 25/06).

Τον Αλέξη Τσίπρα συνοδεύουν η Ράνια Σβίγκου υπεύθυνη για τον Τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο διπλωματικός του σύμβουλος, Βαγγέλης Καλπαδάκης και η υπεύθυνη διεθνών σχέσεων του Γραφείου Προέδρου Δανάη Μπαδογιάννη.