Στα χέρια των Ρώσων βρίσκεται από σήμερα η Μαριούπολη, μετά από 83 ημέρες αιματηρών μαχών, μια πόλη η οποία αποτελούσε στόχο για τις ρωσικές δυνάμεις.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, η μάχη στη Μαριούπολη έληξε την Τρίτη, πολύ μετά την καταστροφή της ίδιας της πόλης, καθώς οι τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες που είχαν καταφύγει στη χαλυβουργία Azovstal απομακρύνθηκαν προς τα ρωσικά εδάφη με λεωφορεία που έφεραν το ρωσικό πολεμικό έμβλημα «Ζ» και οι συνάδελφοί τους που είχαν ταμπουρωθεί σε υπόγεια καταφύγια διατάχθηκαν να παραδοθούν.

Μάλιστα σε βίντεο που έχει δημοσιεύσει το RT στο Telegram φαίνεται η στιγμή που εθνικιστές του Τάγματος Αζόφ παραδίνονται σε Ρώσους στρατιώτες έξω από το Azovstal.

Η απόφαση της Ουκρανίας να τερματίσει τη μάχη στο εργοστάσιο Azovstal έδωσε στη Μόσχα τον πλήρη έλεγχο μιας τεράστιας έκτασης της νότιας Ουκρανίας, που εκτείνεται από τα ρωσικά σύνορα μέχρι την Κριμαία.

Η νίκη είναι στρατηγικής σημασίας. Η Ρωσία απέκτησε τον πλήρη έλεγχο της Αζοφικής Θάλασσας, ενοποίησε δια της χερσαίας οδού την Κριμαία με την Ρωσική Ομοσπονδία και εν τέλει κατέχει ένα πολύ ισχυρό προπύργιο για περαιτέρω επέκταση είτε προς βορρά είτε προς την Δύση.

Αυτή τη στιγμή η Μόσχα μπορεί να να ανασυντάξει τις δυνάμεις της, να αναδιατάξει κάποιες από αυτές στο μέτωπο του Ντόνμπας με σκοπό να πετύχει την τοπική υπέροχη και εν τέλει μια αποφασιστική νίκη.

Ότι κι αν συμβεί από εδώ και στο εξής, το ζήτημα έχει λήξει, η Μαριούπολη ανήκει στην Ρωσία όπως και ολόκληρη η Αζοφική Θάλασσα.

Πρόκειται για μία μεγάλη ήττα της Δύσης, θα προσπαθήσουν να το αρνηθούν βέβαια, αλλά ήδη γνωρίζουν ότι ο πόλεμος τώρα ξεκινάει, και ξεκινάει από μία πολύ καλή εκκίνηση για τους Ρώσους.