Σταδιακά θα γίνονται οι ανακοινώσεις για την άρση του lockdown, όπως αποκάλυψε και ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών της χώρας: «οι σχεδιασμοί μας από εδώ και στο εξής δεν θα αναφέρονται τόσο σε ημερομηνίες όσο σε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία θα κρίνουν τα επόμενα βήματά μας» δήλωσε.

Ουσιαστικά η σημασία της δήλωσης είναι ότι η άρση του lockdown θα γίνει ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις εισηγήσεις των ειδικών που φτάνουν στο Μαξίμου και αποτελούν τις κρίσιμες παραμέτρους για τις όποιες αποφάσεις.

Η σταθεροποίηση των αριθμών των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες δημιουργεί κάποια αμυδρά χαμόγελα στους ειδικούς, όμως ανησυχία εξακολουθεί να υφίσταται για τα αυξημένα επίπεδα αριθμών σε νεκρούς και διασωληνωμένους.

Οι ανακοινώσεις που πιθανόν να γίνουν κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα δεν θα περιλαμβάνουν ένα σχέδιο με αναλυτικές ημερομηνίες για ολόκληρο τον Δεκέμβριο, αλλά θα πηγαίνει βήμα-βήμα.

Το μόνο που πρέπει να θεωρηθεί σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι ότι θα ανοίξουν τα σχολεία – μάλλον πρώτα τα Δημοτικά σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί- στις 7 Δεκεμβρίου, ενώ στις 14 Δεκεμβρίου αναμένεται και το άνοιγμα του λιανεμπορίου προκειμένου να κινηθεί η αγορά ενόψει και των εορτών.

Δύσκολη εξίσωση αποτελεί η εστίαση. (Διαβάστε ΕΔΩ)

Παράλληλα, σύμφωνα με την “Καθημερινή”, ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επόμενη εβδομάδα, όταν και θα προβεί σε ανακοινώσεις, θα παρουσιάσει έναν ευρύτερο οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση έως την ερχόμενη άνοιξη. Θα αναφερθεί δηλ. στα δεδομένα εκείνα που θα μας κάνουν να αποφύγουμε ένα νέο ολικό lockdown, όπως για παράδειγμα η χρήση των sms για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς και η απαγόρευση κυκλοφορίας έπειτα από μια συγκεκριμένη ώρα το βράδυ. Παράλληλα θα αναφερθεί και στους αριθμούς εκείνους που θα μας κάνουν να αφήσουμε οριστικά πίσω την κρίση του κορονοϊού.