«Θέλουμε εγρήγορση και όχι χαλάρωση» είπε σήμερα, εν όψει της επικείμενης αυστηροποίησης των ελέγχων για τον κορωνοϊό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας στον «Real fm», σημείωσε πως «έχουμε προσπαθήσει τις τελευταίες ημέρες να χτυπήσουμε μια μεγάλη καμπάνα κινδύνου, όχι μόνο για τα εισαγόμενα κρούσματα, που λίγο-πολύ ήταν αναμενόμενο ότι θα έχουμε μετά το άνοιγμα των συνόρων μας στον κόσμο, αλλά και για τον εσωτερικό εφησυχασμό».

Προς αναστροφή της κατάστασης, η απογευματινή κυβερνητική σύσκεψη έχει να κάνει, όπως είπε, «με το μήνυμα του πρωθυπουργού στις Αρχές που έχουν αναλάβει να ελέγχουν την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των υφιστάμενων μέτρων, να το κάνουν αποτελεσματικά. Θέλουμε να είναι αποτελεσματικοί οι έλεγχοι, ιδίως όσον αφορά το προσωπικό στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τις απαραίτητες αποστάσεις, τα μέτρα ασφαλείας και τη χρήση μασκών εκεί που επιβάλλεται, όπως για παράδειγμα στα ΜΜΜ.

Βλέπουμε ότι υπήρχαν αρκετές παραβάσεις τις προηγούμενες μέρες. Θέλουμε να επεκτείνουμε το δίκτυο των ελέγχων σε όλη την Επικράτεια, ώστε να νιώθουμε όλοι ότι δεν είναι μια περίοδος χαλάρωσης. Δεν ξεμπερδέψαμε με τον κορωνοϊό. Είναι εδώ και τρέφεται από τη χαλάρωσή μας. Άρα, οι Αρχές που έχουν επιφορτιστεί με τους ελέγχους, έχουν διπλό καθήκον αυτό το διάστημα: Να επιβάλλουν την τήρηση των μέτρων και να κάνουν κάθε πολίτη να νιώθει ότι είναι από πάνω από το πρόβλημα που εξακολουθεί να υφίσταται» τόνισε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό.

Αναφερόμενος στον τουρισμό και την στήριξη της οικονομίας και των εργαζόμενων, υπογράμμισε πως «είναι σαφέστατα πιο δύσκολα αυτή την περίοδο. Οι αφίξεις στα αεροδρόμια της χώρας είναι πολύ χαμηλά σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, 80% κάτω, ίσως και περισσότερο. Η κατανάλωση σε πάρα πολλούς τουριστικούς προορισμούς, επίσης, πολύ χαμηλά. Κι αυτό είναι αναμενόμενο λόγω των χαμηλότερων αφίξεων, αλλά και για το γεγονός ότι και ο εσωτερικός τουρισμός δεν έχει ακόμα αυξηθεί».

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή απασχολεί «πώς θα στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας, είτε αυτό αφορά τον τουρισμό, είτε άλλους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, για να μείνει στη θέση του. Δεν θέλουμε, δηλαδή, λουκέτα από τους επιχειρηματίες και έκρηξη της ανεργίας. Θέλουμε να μείνουν στην αγορά εργασίας όσο το δυνατό περισσότεροι και γι’ αυτό κάναμε πολλές διορθωτικές κινήσεις το προηγούμενο διάστημα και στο πρόγραμμα “Συν-εργασία”, και στην αναστολή εργασίας, και στην επιστρεπτέα προκαταβολή. Δεν θα περιμένουμε τη λήξη του καλοκαιριού, αλλά θα συνεχίσουμε και το επόμενο χρονικό διάστημα να στηρίζουμε τον κόσμο της εργασίας, γιατί θέλουμε τον παραγωγικό ιστό στη θέση του, ώστε να έχουμε δυναμική επανεκκίνηση το φθινόπωρο» ανέφερε.