Στόχο για επενδύσεις ύψους 45-50 δισ. ευρώ μέσω των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης μαζί με την προώθηση μεταρρυθμίσεων έθεσε ο κ. Θόδωρος Σκυλακάκης για τα επόμενα χρόνια.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, σε ομιλία του στο συνέδριο του Economist με θέμα την αξιοποίηση των ποσών ύψους 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι στόχος είναι να κινητοποιηθούν ιδιωτικοί πόροι και τραπεζικές επενδύσεις ώστε η απόδοση του πακέτου στην οικονομία να φτάσει τα 45-50 δισ. ευρώ.

Παράλληλα τόνισε ότι προτεραιότητα του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης είναι η ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου παράλληλα με την κινητοποίηση επενδυτικού κεφαλαίου που θα κλείσει το μεγάλο επενδυτικό κενό αλλά και θα μεταρρυθμίσει συνολικά και τη λειτουργία της οικονομίας.

«Το ΔΝΤ θέλει τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη της οικονομίας στο 1% του ΑΕΠ. Εμείς θέλουμε να αυξήσουμε κατά πολύ τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας» τόνισε κ. Σκυλακάκης για να συμπληρώσει ότι αυτό θα γίνει με την υλοποίηση του προγράμματος ανάπτυξης το οποίο βρίσκεται σε συντονισμό και με τις προτάσεις της Έκθεσης Πισσαρίδη.

Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είχε μεγαλύτερο πλήγμα από άλλες χώρες της ΕΕ από την τρέχουσα κρίση του κορωνοϊού λόγω της μεγάλης εξάρτησης της οικονομίας από το τουριστικό προϊόν. Ο στόχος -όπως είπε- είναι όχι μόνο να αναπληρωθούν οι πρόσφατες απώλειες, αλλά να γίνει η οικονομία στο σύνολό της πιο ανθεκτική στις κρίσεις.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις όπως το νέο πτωχευτικό δίκαιο και η προώθηση της ψηφιοποίησης του δημοσίου η οποία θα ολοκληρωθεί μέσω του Εθνικού προγράμματος ανάπτυξης.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Μακροοικονομικής Πολιτικής της Ε.Ε. και επί πολλά χρόνια επικεφαλής της ομάδας της ΕΕ για την Ελλάδα κ. Declan Costello τόνισε ότι η Ελλάδα σε επίπεδο επενδύσεων βρίσκεται 7% του ΑΕΠ κάτω από τα επίπεδα που αναμένονταν ότι θα έφτανε φέτος πριν την κρίση του κορωνοϊού. Με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει να ωφεληθεί με καθαρές εισροές πόρων ύψους περίπου 2% του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια, κάτι που δείχνει πόσο σημαντική είναι η σωστή αξιοποίηση των 32 δισ. του Ταμείου.

Έδωσε εύσημα για το διοικητικό σχήμα και την ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η Ελλάδα για τη σύνταξη και την υποβολή του σχεδίου της στην ΕΕ αλλά και για την Έκθεση Πισσαρίδη, η οποία, όπως είπε, δίνει πολύ αναλυτικές λύσεις σε καίρια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας όπως το «ψηφιακό έλλειμμα». Μιλώντας για προκλήσεις στην υλοποίηση του σχεδίου σημείωσε ότι αυτές εντοπίζονται κυρίως στο μεγάλο ποσό των πόρων που διατίθενται, στο πλήθος των οροσήμων και στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους και όχι στο σύστημα διαχείρισης.

Σε σχετική ερώτηση χαρακτήρισε πολύ σημαντικό βήμα την ψήφιση του νέου πτωχευτικού κώδικα, ειδικά τώρα που η κρίση του κορωνοϊού θα αυξήσει τα κόκκινα δάνεια.

Ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Μιχάλης Αργυρού στη δική του τοποθέτηση τόνισε ότι η σύνταξη του Εθνικού σχεδίου ανάπτυξης είχε ως πυλώνες την αειφόρο ανάπτυξη, την αύξηση της συμμετοχικότητας της οικονομίας και τη βελτίωση των θεσμών και σημείωσε ότι ενώ φαίνεται ένα φιλόδοξο πλάνο είναι στην ουσία ρεαλιστικό.

Για τη δημοσιονομική επίδραση που θα έχουν τα 12,7 δισ. σε δάνεια μέσω του Ταμείου είπε ότι η επίδραση των κονδυλίων αυτών θα είναι ουδέτερη ή και θετική καθώς αφού θα διατεθούν για επενδύσεις θα οδηγήσουν στην δημιουργία πλούτου.

Ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Αλέξης Πατέλης αναφέρθηκε σε μια σειρά από παρεμβάσεις του προγράμματος που δεν είναι μεν πρώτης γραμμής αλλά περιγράφουν τον ολιστικό χαρακτήρα του προγράμματος.

Μίλησε για το πρόγραμμα δενδροφύτευσης 500 στρεμμάτων με 30 εκατ. δέντρα σε υποβαθμισμένες περιοχές, δράσεις για προστασία της βιοποικιλότητας και την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στα πολιτιστικά δρώμενα. Περνώντας στις μεγαλύτερες παρεμβάσεις ανακοίνωσε την προκήρυξη για την επόμενη εβδομάδα της δημοπράτησης των δικτύων 5G, την ταχεία εκκίνηση προγραμμάτων κατάρτισης, τα οποία είπε θα εξελίσσονται χωρίς αποκλεισμούς, αλλά και το πρόγραμμα ηλεκτρονικής διασύνδεσης 600 χιλιάδων ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ.

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και βασικό στέλεχος της συγγραφής της έκθεσης Πισσαρίδη κ. Νίκος Βέττας τόνισε ότι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης δεν θα πρέπει να δοθούν προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία από την πρόσφατη κρίση αλλά για να αλλάξει συνολικά η δομή και η λειτουργία της.

Τέλος επισήμανε πως βασικό σημείο για τη σωστή εξέλιξη του Εθνικού Προγράμματος ανάκαμψης είναι Αθήνα και Βρυξέλλες να ξεπεράσουν τη συνήθη γραφειοκρατία και να επιταχύνουν τις διαδικασίες υλοποίησης. Σε επίπεδο επενδύσεων ανέφερε ενδεικτικά ότι προτεραιότητα μπορεί να είναι η αλλαγή της κατανομής των βαρών η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης η ψηφιακή μετάβαση, ο τουρισμός, η μεταποίηση και ο αγροτουρισμός.