Οι δραματικές συνθήκες που ζουν εκατομμύρια πολίτες της Ουκρανίας, ειδικά στις περιοχές όπου συγκεντρώνονται πρόσφυγες στην πορεία τους προς την ΕΕ ή σε κάποιο πιο ασφαλές σημείο στο εσωτερικό της χώρας, έχει προκαλέσει και αύξηση της «μικροεγκληματικότητας», από ανθρώπους που αναζητούν τροφή ή κάποιο άλλο μέσο που θα ελαφρύνει την αβάσταχτη καθημερινότητά τους.

Σε καιρό πολέμου, η αντίδραση των υπόλοιπων έχει αποδειχθεί σκληρή ως και απάνθρωπη σε αμέτρητες περιπτώσεις στο παρελθόν· ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν αποτελεί εξαίρεση.

Αναρτήσεις στα ουκρανικά social media παρουσιάζουν και «επιχαίρουν» για την «παραδοσιακή» όπως χαρακτηρίζεται τιμωρία ατόμων που θεωρήθηκε ότι εντοπίστηκαν να κλέβουν. Ακόμη και απλοί πολίτες φαίνονται να συμμετέχουν.Τους δένουν σε έναν στύλο ή δέντρο σε κοινή θέα, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα αφού τους αφαιρέσουν τα ρούχα, ακόμη και τους χτυπούν.

Αν για τους «απλούς πολίτες» τα παραπάνω έρχονται σε ακραίες περιπτώσεις, πληθυσμοί που έχουν αφεθεί να ζουν στο περιθώριο, στοχοποιούνται πολύ πιο έντονα και γρήγορα (όπως και στη χώρα μας και σε πολλές ακόμη κατά τα άλλα “δυτικές” και “πολιτισμένες” κοινωνίες).

Οι Ρομά ζουν τον δικό τους, διπλό εφιάλτη. Αναρτήσεις δείχνουν ότι η παραπάνω πρακτική συνοδεύεται από αλλοίωση των χαρακτηριστικών με μπογιές και άλλες εμφανώς ρατσιστικές πρακτικές…